Hrvatska sveučilišta na niskom 44. mjestu po kvaliteti obrazovanja

Popularna australska sveučilišna asocijacija ‘Universitas 21’, prema više je kriterija ocijenila razinu kvalitete fakultetskog obrazovanja u 50 zemalja diljem svijeta. Hrvatska je zauzela nisko 44. mjesto, a ispred nas su se našle primjerice Srbija, Bugarska, Rumunjska te Slovenija koja je zauzela 23. mjesto. Najkvalitetnija univerzitetska naobrazba prema ovoj listi je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svjetska mreža univerziteta, australski ‘Universitas 21’ rangirao je prema više kriterija razinu kvalitete sveučilišnog obrazovanja u 50 zemalja svijeta. Hrvatska je zauzela ne baš sjajnu 44. poziciju, dok su susjedne Srbija na 32., a Slovenija na 23. mjestu. Sjedinjene Američke Države zemlja su najkvalitetnijeg fakultetskog obrazovanja, prema spomenutoj asocijaciji.

Na najvišim pozicijama redom visokorazvijene zemlje. U konkurenciji 50 zemalja sa svih naseljenih kontinenata, kao važan kriterij australska je sveučilišna mreža uzela ekonomski razvoj zemlje, jer je on preduvjet za kvalitetu nacionalnog sustava visokog obrazovanja. O tome svjedoči i lista deset najboljih ‘sveučilišnih zemalja’ koju čine bez iznimke visokorazvijene države.

Dakle poslije SAD-a koji je na vrhu liste, slijede Švedska, Švicarska, Kanada, Danska, Finska, te Nizozemska, Australija i Singapur. Listu deset zemalja s najkvalitetnijim sveučilišnim obrazovanjem zaključuje Velika Britanija.

‘Universitas 21’ je međunarodna sveučilišna mreža, osnovana s ciljem suradnje univerziteta diljem svijeta u svrhu zajedničkog strateškog promišljanja o globalnim pitanjima 21. stoljeća.

Kriteriji po kojima su sveučilišta ocjenjivana su resursi, ambijent, povezanost sveučilišta u zemlji, kao i sa sveučilištima u drugim zemljama te rezultat obrazovnog sistema, koji je bio ujedno i najvažniji kriterij.

Hrvatska je dakle po navedenim kriterijima tik uz obrazovne sisteme u Meksiku (43.) te Turskoj (45.), dok su ispred nas sve zemlje Europske unije, koje su istraživanjem bile obuhvaćene, kao i sve susjedne. Srbija je na 32., Mađarska na 34., Italija je zauzela 29. poziciju, a Slovenija drži visoko 23. mjesto. – piše portal Srednja.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije