“Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima”

Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja, a potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Taj dan obilježavamo prvenstveno zato jer je pušenje vodeći uzrok umiranja koji se može prevenirati. Svake godine više od 5 milijuna ljudi umire od pušenja, što je više nego broj umrlih od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno. Tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja 2013.: “Zabrana oglašavanja duhana, promidžbe i sponzoriranja”.

Duhan je jedini legalni proizvod koji ubija, a nažalost više od polovice svih pušača umrijet će od bolesti povezanih s pušenjem. Pasivno pušenje ugrožava zdravlje osoba koje su izložene duhanskom dimu.

U Hrvatskoj je najmanje svaka treća odrasla osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire više od 9 000 ljudi, što je gotovo svaka peta umrla osoba.

Istraživanja pokazuju da u našoj zemlji svakodnevno puši svaki peti učenik 1. razreda srednje škole, a 60 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu. Pušenje postaje gorući problem i u osnovnoj školi pa je stoga preventivno djelovanje od velike važnosti.

U OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec redovito obilježavamo ovaj dan i sudjelujemo u niz aktivnosti koje organizira Županija s ciljem upozorenja na ovaj problem. Tako smo se i ove godine uključili slanjem likovnih radova na likovni natječaj “Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima” koji je proveden među učenicima šestih razreda u 20 osnovnih škola. Učenici 6. razreda, pod mentorstvom učitelja likovne kulture, izradili su izvrsne radove od kojih smo na natječaj poslali najbolje – radove učenica Magdalene Mezga i Nikol Kordić. Preostali radovi izloženi su na panou u holu škole s ciljem da upozore na ovaj globalni problem.

Završna svečanost obilježavanja Dana nepušenja održana je 29. svibnja 2013. godine u Centru za posjetitelje Križovec, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Školskih preventivnih programa i Županijske lige protiv raka Čakovec, a obilježavanju su se pridružili  i djelatnici Međimurske prirode i Udruga pčelara Međimurske županije “Agacija”.  Uz razgledavanje izložbe, održano je i predavanje pod nazivom “Nepušenjem pridonesimo zaštiti prirode Međimurja”. Moramo naglasiti da je rad naše učenice Nikol Kordić osvojio drugo mjesto od pristiglih 50 radova zbog čega smo izuzetno ponosni.

Krajnji cilj Svjetskog dana nepušenja je pridonijeti zaštiti sadašnjih i budućih naraštaja ne samo od razornih zdravstvenih posljedica, nego i od socijalne, ekološke i ekonomske pošasti uporabe duhana i izlaganja duhanskom dimu. (Maja Lukman, prof. pedagoginja škole)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije