Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec obilježio svoj dan

Čakovečki je Centar za odgoj i obrazovanje 17. svibnja obilježio svoj dan svečanim događanjem u Centru za kulturu Čakovec. Priredbom na kojoj su nastupili učenici i djelatnici COO-a, ali i njihovi gosti iz lendavske Dvojezične osnovne šole II, zatim učenice Srednje škole Prelog, korisnici programa Stanovanje u zajednici koji provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Socijalna zadruga Humana Nova, prikazan je rad i život učenika tijekom njihova školovanja u Centru, ali i njihovo daljnje školovanje, uključenost u život zajednici te mogućnosti zapošljavanja.

Priredbi su nazočili predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, kao i brojni drugi dionici gospodarskog i kulturnog života ove županije. Naravno, priredbu je i ovaj puta pratio veliki broj roditelja i svih onih koji svojim radom nastoje doprinijeti unapređenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama u Međimurskoj županiji.

Priredbu je govorom otvorila ravnateljica Centra Dragica Benčik, koja je ponovno ukazala na nedostatne prostorne kapacitete u kojima Centar provodi svoju obrazovnu i odgojnu djelatnost. Nakon uvodnog govora, progran je započeo nizom recitacija, zatim plesnim i pjevačkim točkama, da bi završio igrokazom i premijernom izvedbom pjesme Sunce ulicama, koju je izvela polaznica Centra Josipa Murković.

Pjesmu je za Josipu napisao i uglazbio čakovečki glazbenik Igor Baksa, član benda Komedija. Na priredbi su se svojom točkom predstavili i djelatnici i učenici lendavske Dvojezične osnovne šole II, koji su na gitari, klavijaturama i perkusijama izveli dvije pjesme. Učenice Srednje škole Prelog, koje su svoje školovanje nakon Centra nastavile u programima pomoćnih zanimanja – u kojima svoje školovanje nastavlja većina učenika COO-a, govorile su o svome iskustvu srednjoškolskog školovanja te o tome što bi željele raditi kad završe školovanje.

Korisnica programa Stanovanje u zajednici prenijela je publici svoje iskustvo samostalnog života uz podršku, nakon čega je folklorna skupina korisnika Stanovanja u zajednici izvela dva tradicionalna međimurska kola. Socijalna zadruga Humana Nova predstavila je svoj rad dizajniranjem odjeće za voditeljicu programa. Socijalna zadruga Humana Nova zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno marginalizirane skupine, a svojim djelovanjem radi na održivom razvoju lokalne zajednice.

Na kraju programa, pred publiku su izašli svi djelatnici i djelatnice Centra koji su pripremali ovaj događaj, koji je svojim fotografskim angažmanom popratila Martina Gyöfi. Poslije priredbe, svi su posjetitelji mogli razgledati izložbu učeničkih radova polaznika Centra, od kojih su neki uključeni u rad Učeničke zadruge Fijolica. Izložba ručnih radova organizirana je u prostorima Caffe bara Littera, a posjetitelji su osim razgledavanja izložbe mogli kušati i kolače, koje je Centru donirala varaždinska tvrtka Ekos.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije