ODLIČAN USPJEH

II. OŠ ČAKOVEC Uspješan završetak dva međunarodna eTwinning projekta

II. osnovna škola Čakovec, kao eTwinning škola i ove je školske godine provodila eTwinning projekte

Tijekom lipnja 2023. privode se kraju eTwinning projekti Green Computing for Greener Earth i Robotics Tour, provode se evaluacije i radi se na diseminaciji. Oba projekta pokrenula je učiteljica informatike Iva Naranđa, a realizirana su u suradnji s više učiteljica i učitelja škole.

U eTwinning projektu Green Computing for Greener Earth sudjelovalo je trinaest škola iz osam država (Hrvatske, Turske, Grčke, Poljske, Litve, Portugala, Rumunjske i Španjolske). Iz II. osnovne škole Čakovec u ovom projektu su sudjelovali učenici osmog razreda koji polaze izbornu nastavu informatike. Pojedine projektne aktivnosti realizirane su uz suradnju s učiteljicom engleskog jezika Ivankom Novak i učiteljicom likovne kulture Monikom Vrtarić-Vuk.

Ovim projektom željelo se učenike upoznati s zelenim računalstvom kao velikim korakom u ublažavanju onečišćenja okoliša i utjecaja klimatskih promjena. Kroz projektne aktivnosti učenici su trebali shvatiti da je održivi razvoj povezan s zelenim računalstvom.

Glavne projektne aktivnosti bile su podijeljene u pet cjelina, a obuhvaćale su suradnju na izradi pet digitalnih časopisa s temama: E-waste, Green Practices in IT Companies, eSafety, International Day of Forests i How Technology Can Help the Earth.

Nakon objave svakog časopisa učenici su surađivali u međunarodnim timovima na izradi kvizova i online igara u raznim alatima. Igre napravljene u sklopu projekta odigrali su učenici u partnerskim školama.

Pred kraj projekta napravljen je Kahoot kviz koji se sastojao od odabranih pitanja iz prethodno napravljenih kvizova. Uređen je pano na kojem su izloženi projektni posteri, od postera s projektnim pravilima e-sigurnosti i nekoliko prigodnih postera izrađenih u povodu obilježavanja važnih datuma, do postera s QR kodovima za časopise i igre napravljene tijekom eTwinning projekta Green Computing for Greener Earth.

Pregled aktivnosti dostupan je na školskoj mrežnoj stranici, na stranici projekta. Više o aktivnostima svih partnera može se pogledati na javnom dijelu TwinSpacea projekta i na Weebly stranici projekta.

U eTwinning projektu Robotics Tour sudjelovalo je više škola iz Grčke, te škole iz Rumunjske, Španjolske, Turske, Jordana i Tunisa. Iz II. osnovne škole Čakovec u ovom projektu sudjelovali su polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri koju vodi Iva Naranđa i polaznici školske robotičke grupe koju vodi Gordan Bartolić, te ovaj projekt ujedno predstavlja primjer suradnje izvannastavnih aktivnosti u školi.

Glavna ideja eTwinning projekta Robotics Tour je razmjena dobrih obrazovnih praksi u STEAM obrazovanju i promicanje kodiranja, programiranja i robotike. Tijekom projekta učenici su kodirali, učili kako rade senzori i motori, kako programirati robota, razvijali strategije za rješavanje problema te izrađivali digitalne uratke. Surađujući na TwinSpaceu s vršnjacima iz drugih država, učenjem i razmišljanjem o mogućnostima tehnologije i sigurnom korištenju interneta učenici su usvajali navike za sigurno i pozitivno korištenje tehnologije. Sudjelovanjem u projektu učenike se poticalo na korištenje engleskog jezika, razvijanje vještina timskog rada, komunikacije, suradnje, kritičkog mišljenja i kreativnosti.

Tijekom eTwinning projekta Robotics Tour učenici su sudjelovali u brojnim i raznolikim aktivnostima, od kojih su najznačajnije bile aktivnosti provedene tijekom Europskog tjedna programiranja 2022., Dana sigurnijeg interneta 2023. i Scientix STEM Discovery Campaign 2023.

Učenici su aktivno sudjelovali u suradničkim aktivnostima s vršnjacima iz drugih država, surađivali na izradi zajedničkih digitalnih uradaka te pratili i komentirali objave partnera na TwinSpaceu projekta. U tijeku je dovršavanje mrežne stranice projekta (Google Sites) kao jednog od završnih zajedničkih projektnih uradaka. Više o projektnim aktivnostima može se pogledati na školskim mrežnim stranicama na stranici projekta i na TwinSpaceu projekta na kojem će biti objavljeni i rezultati evaluacije.

U travnju su oba eTwinning projekta dodana na kartu eTwinninga (Map of eTwinning) dostupnu u eTwinning grupi “Innovation and Education – AI, Creativity and Well-being with eTwinning” čime su projekti postali vidljiviji u eTwinning zajednici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije