SŠP obilježila Spomendan na Zrinske i Frankopane

Dana 30. trvnja svake godine obilježava se Spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbole žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, uz stih i geslo Frana Krste Frankopana – Navik on živi ki zgine pošteno.

Na taj dan godine 1671. u Bečkom Novom Mjestu smaknuti su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, tadašnji nositelji hrvatske nacionalne ideje i samostalnosti hrvatskog naroda. I rednja škola Prelog se uključila u obilježavanje tog spomendana. Barbara Zadravec (3.G1), Leona Krušelj (3.G2), Andro Damiš (4.G1) i Benjamin Mihoci (1.G) izveli su dramski prikaz rastanka Katarine i Petra, interpretirali stihove iz uvoda Putnog tovaruša te interpretirali jedan od najpotresnijih tekstova ikad napisan na hrvatskom jeziku – oproštajno Petrovo pismo najdragšoj gospi hižnoj tovarušici Ani Katarini Zrinskoj.

Učenice Dora Rašan (2.G), Elena Bermanec (3.G2), Tihana Balent (1.G) te Leona Krušelj povele su nas na putovanje prošlošću Međimurja i njegove konstitucije tijekom vladavine Zrinskih. Tu su prezentaciju s učenicama pripremile prof. Marija Zadravec i prof. Tajana Štefok.

Za slatki dio programa potrudili su se učenici ugostiteljskih zanimanja pripremivši tortu sa štitom koji je dio grba Zrinskih, te paprenjake u obliku Katarininih suza.

SŠP tako iz sebe ima još jednu lijepu manifestaciju i ugodno druženje koje će, po svemu sudeći, postati tradicija. (Đurđica Katanec)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije