Etno stvaralaštvo dr. Vinka Žganca

Već šestu godinu organiziramo projektni dan posvećen dr. Vinku Žgancu čije ime ponosno nosimo. Ovogodišnji projektni dan je održan u petak 26.travnja 2013.g. Uz četiri međimurske škole, ove godine kao gost sudjeluje OŠ dr. Vinka Žganca iz Zagreba pa time projekt postaje međužupanijski. Radionice se temelje na istraživanju života, djela i lika dr. Vinka Žganca. Prethodnih godina radionice su bile iz hrvatskog jezika, povijesti, glazbene kulture, knjižnice te ovogodišnje folklorne radionice.

Voditelj današnjeg projektnog dana je učiteljica Martina Kuretić Sedlar. Škole sudionici su OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Orehovica, OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec te gost OŠ dr. Vinka Žganca Zagreb. Svečani program je počeo himnom škole, pozdravnim govorom ravnatelja Željka Mačeka te Matije Posavca predsjednika Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec. Slijedilo je predstavljanje škola pa rad u radionicama.

Sudionici radionica su učenici razredne nastave koji su u sat vremena istraživali ples, pjesmu i igre koje je zapisivao dr. Vinko Žganec. Jednu radionicu je vodila učiteljica Gordana Kolarić, voditeljica folklorne skupine OŠ Ivan Goran Kovačić Sveti Juraj na Bregu uz glazbenu pratnju Juraja Barleka na zanimljivom i gotovo zaboravljenom instrumentu trontulama. Drugu radionicu je vodila učiteljica Valentina Bogdan iz OŠ Sveti Martin na Muri uz tamburašku pratnju učitelja Stjepana Horvata.

Treću radionicu je odradila učiteljica Maja Žamarija iz OŠ Orehovica uz tamburaše koje je uvježbao učitelj Zlatko Bacinger. Posljednju radionicu je vodila učiteljica Marijana Škvorc iz OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec uz tamburašku pratnju učitelja Stjepana Horvata.  U međuvremenu su stigli naši gosti iz Zagreba. Njihova škola također nosi ime dr. Vinka Žganca samo što je njihova škola puno veća, imaju više od sedamsto učenika. Predsjednik općinskog vijeća, Antun Bukovec je pokazao gostima naš mali Vratišinec.

Posjetili smo spomen ploču i zapalili svijeće na grobu dr. Vinka Žganca. Svidjela im se naša mala škola i mi kao domaćini. Na predstavljanju rada radionica prvi su se predstavili naši gosti svojim kratkim prikazom folklornih običaja Posavine. Zatim su svoj rad prikazali sudionici radionica. Bilo je lijepo gledati i slušati što su učenici radili na radionicama. Nadamo se da smo svima uspjeli približiti lik i djelo dr. Vinka Žganca.

Zahvalili smo se svim sudionicima na uloženom vremenu, volji i strpljenju. Najviše uloženog vremena, za istraživanje i uvježbavanje uložili su voditelji folklornih i tamburaških grupa pa je njima ravnatelj Željko Maček uručio zahvalnice. Posebno nam je drago što su nas posjetili ravnateljica, učiteljice i učenici OŠ dr. Vinka Žganca iz Zagreba. Nadamo se da ćemo s njima nastaviti ovu lijepu suradnju. (Novinarska grupa)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije