Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
OŠ TOMAŠA GORIČANCA Učenici posjetili OPG Lovrenčić i saznali sve o proizvodnji hrane
OŠ Tomaša Goričanca

Izvanučionička nastava

OŠ TOMAŠA GORIČANCA Učenici posjetili OPG Lovrenčić i saznali sve o proizvodnji hrane

Na kraju su ih domaćini iznenadili degustacijom njihovih proizvoda

- Jedan od važnih ciljeva održivog razvoja je dugoročna održivost proizvodnje hrane, a može se postići strategijom „Od polja do stola“. Ovu temu istražujemo na izvannastavnoj aktivnosti Održivi razvoj. Htjeli smo što više saznati o takvom načinu proizvodnje hrane pa smo 25. listopada 2022. posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovrenčić u Palovcu.

OŠ TOMAŠA GORIČANCA Učenici posjetili OPG Lovrenčić i saznali sve o proizvodnji hrane Fotogalerija

Dočekali su nas ljubazni domaćini, obitelj Lovrenčić. OPG vodi Danijel Lovrenčić pa nam je on pojasnio kako proizvode hranu te odgovorio na naša pripremljena pitanja. Saznali smo da je OPG Lovrenčić osnovan 2003. godine te da su u rad uključeni svi članovi obitelji, njih četvero. Njihova je proizvodnja „Od polja do stola“ pa na gospodarstvu rade svaki dan, ovisno o količini posla, a u prosjeku je to osam do jedanaest sati dnevno.

Njihov prvi proizvod je bilo meso s tiblice, a do danas su proširili proizvodnju mnogim proizvodima kao što su kobasice za kuhanje, roštiljke, kobasice sa sirom, debrecinke, jeger, hrenovke, krvavice, slanine, namaz, svinjska mast, sušene nogice, špek, sušeni buncek, bečka i tirolska salama, suhe kobasice, buđola, sušena lopatica, međimursko meso i sušena uskrsna šunka bez kosti, a neke od proizvoda rade i po želji kupaca. Proizvode prodaju na kućnom pragu i kupci ih sami pronalaze jer su postali poznati po kvalitetnim proizvodima.

Saznali smo da sami proizvode hranu za životinje koje uzgajaju (svinje i kokoši) pa su stoga opremljeni i svim potrebnim poljoprivrednim strojevima. Uzgajaju kukuruz, soju, triticale i pšenicu, a urod pospremaju u silose. Zanimalo nas je kako proizvode svoje najvažnije proizvode. But, kare, vratina i ostali iskoristivi dijelovi životinje prvo idu u salamuru, mješavinu soli i začina, gdje stoje četiri tjedna. Nakon toga se meso ispire, suši i dimi, a zatim prebacuje na pečenje te se stavlja u kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Važno je naglasiti da u potpunosti iskoriste sve dijelove svinje. Pokazali su nam kako skladište proizvode do prodaje. Prednost ovakve proizvodnje pred industrijskom je da u njihovim domaćim proizvodima nema nikakvih kemikalija jer koriste recept njihove bake.

Na pitanje jesu li zadovoljni radom na OPG-u domaćin je odgovorio da jesu iako je posao zahtjevan i traži puno truda cijele obitelji. Posjet OPG-u Lovrenčić nam je bio jako zanimljiv, a na kraju su nas domaćini iznenadili degustacijom njihovih proizvoda. Bilo nam je jako fino i preporučamo proizvode OPG-a Lovrenčić. Ljubaznim domaćinima smo se zahvalili na gostoprimstvu te im poklonili ekološki prihvatljiv osvježivač prostora koji smo sami pripremili - kažu iz škole.

Najnovije

Reci što misliš!