Izvanučionička nastava

OŠ TOMAŠA GORIČANCA Učenici posjetili OPG Lovrenčić i saznali sve o proizvodnji hrane

Na kraju su ih domaćini iznenadili degustacijom njihovih proizvoda

– Jedan od važnih ciljeva održivog razvoja je dugoročna
održivost proizvodnje hrane, a može se postići strategijom “Od
polja do stola”. Ovu temu istražujemo na izvannastavnoj
aktivnosti Održivi razvoj. Htjeli smo što više saznati o takvom
načinu proizvodnje hrane pa smo 25. listopada 2022. posjetili
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovrenčić u
Palovcu.

>> OŠ TOMAŠA GORIČANCA Učenici posjetili OPG Lovrenčić i saznali sve o proizvodnji hrane

Dočekali su nas ljubazni domaćini, obitelj
Lovrenčić. OPG vodi Danijel
Lovrenčić pa nam je on pojasnio kako proizvode
hranu te odgovorio na naša pripremljena pitanja. Saznali smo da
je OPG Lovrenčić osnovan 2003. godine te da su u rad
uključeni svi članovi obitelji, njih četvero. Njihova je
proizvodnja “Od polja do stola” pa na gospodarstvu rade svaki
dan, ovisno o količini posla, a u prosjeku je to osam do
jedanaest sati dnevno.

Njihov prvi proizvod je bilo meso s tiblice, a do danas su
proširili proizvodnju mnogim proizvodima kao što su kobasice za
kuhanje, roštiljke, kobasice sa sirom, debrecinke, jeger,
hrenovke, krvavice, slanine, namaz, svinjska mast, sušene nogice,
špek, sušeni buncek, bečka i tirolska salama, suhe kobasice,
buđola, sušena lopatica, međimursko meso i sušena uskrsna šunka
bez kosti, a neke od proizvoda rade i po želji kupaca. Proizvode
prodaju na kućnom pragu i kupci ih sami pronalaze jer su postali
poznati po kvalitetnim proizvodima.

Saznali smo da sami proizvode hranu za životinje koje uzgajaju
(svinje i kokoši) pa su stoga opremljeni i svim potrebnim
poljoprivrednim strojevima. Uzgajaju kukuruz, soju, triticale i
pšenicu, a urod pospremaju u silose. Zanimalo nas je kako
proizvode svoje najvažnije proizvode. But, kare, vratina i ostali
iskoristivi dijelovi životinje prvo idu u salamuru, mješavinu
soli i začina, gdje stoje četiri tjedna. Nakon toga se meso
ispire, suši i dimi, a zatim prebacuje na pečenje te se stavlja u
kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Važno je naglasiti
da u potpunosti iskoriste sve dijelove svinje. Pokazali su nam
kako skladište proizvode do prodaje. Prednost ovakve proizvodnje
pred industrijskom je da u njihovim domaćim proizvodima nema
nikakvih kemikalija jer koriste recept njihove bake.

Na pitanje jesu li zadovoljni radom na OPG-u domaćin je odgovorio
da jesu iako je posao zahtjevan i traži puno truda cijele
obitelji. Posjet OPG-u Lovrenčić nam je bio jako zanimljiv, a na
kraju su nas domaćini iznenadili degustacijom njihovih proizvoda.
Bilo nam je jako fino i preporučamo proizvode OPG-a Lovrenčić.
Ljubaznim domaćinima smo se zahvalili na gostoprimstvu te im
poklonili ekološki prihvatljiv osvježivač prostora koji smo sami
pripremili – kažu iz škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije