II. OŠ Čakovec

II. OŠ ČAKOVEC eTwinning projekt Let’s Explore the World of Technology

Kako bi učenicima približili svijet tehnologije na što atraktivniji način i uz suradnju s vršnjacima iz drugih država, osmišljen je eTwinning projekt Let's Explore the World of Technology kojeg su početkom školske godine 2021./2022. pokrenule učiteljice informatike Iva Naranđa i Georgia Lascaris

U projektu je sudjelovalo 25 učitelja iz 22 škole, s više od 450 učenika. Iz II. osnovne škole Čakovec u projektu su sudjelovali učenici petog razreda u sklopu nastave informatike i polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri iz sedmog razreda. Glavna ideja projekta je omogućiti učenicima razumijevanje tehnologija u nastajanju kao što su Internet stvari, umjetna inteligencija i strojno učenje, njihov potencijal i rizike. Učenici su istraživali ideje o tome kako se tehnologija može koristiti za dobro i postizanje UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja. Učenici su upoznali Scratch, BBC micro:bit i MS MakeCode, Teachable Machine i Pictoblox te neke robotske komplete. Učeći i razmišljajući o mogućnostima tehnologije i sigurnoj uporabi Interneta učenici su usvajali navike za sigurnu i pozitivnu uporabu tehnologije.

Projekt smo započeli predstavljanjem partnera i inicijalnim upitnicima, a eTwinneri su uredili TwinSpace profile te sudjelovali u izradi zajedničkog rječnika s pojmovima iz svijeta tehnologije. Slijedilo je sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja. Učenici petog razreda rješavali su više izazova Europskog tjedna programiranja 2021, LED lampice za smirivanje: izradite jednostavan uređaj uz micro:bit, Smiješne oči, Zasadite svoje virtualno polje i Istrenirajte UI bota!. eTwinneri su sudjelovali u tri aktivnosti: Explore sensors, Izazov Izradite simulaciju! i Dictionary with micro:bit. II. osnovna škola Čakovec nagrađena je s dva CodeWeek certifikata Europske komisije, Certificate of Excellence in Coding Literacy, 2021 EU Code Week 4 All Challenge i Super Organiser Certificate.

eTwinneri su sudjelovali u online susretu s učenicima iz Turske. Nakon uvodnog predstavljanja, učenici su odigrali Kahoot kviz Do you know words from our dictionary? kojeg su pripremile partnerske škole. eTwinneri su odigrali LearningApps igre koje su pripremili učenici iz Grčke. Učenici su odabrali najbolje učeničke Scratch projekte nastale tijekom Code Week aktivnosti Smiješne oči i Zasadite svoje virtualno polje cvijeća koje smo dodali u Scratch studio projekta. U povodu Svjetskog dana znanosti za mir i razvoj eTwinneri su sudjelovali u aktivnosti s partnerima i izradili Scratch remix s porukom iz naše škole. U prosincu smo sudjelovali u Hour of Code aktivnosti Code a Chatbot primjerenoj mlađim učenicima tijekom koje su učenici upoznali neke važne žene iz svijeta informatike i u Scratchu kodirali chatbot. eTwinneri su napravili Scratch remix i preveli odabrane projekte na engleski jezik. Naše radove prenijeli smo u Scratch studio, kolekciju projekata izrađenih tijekom Sata kodiranja u svim partnerskim školama. Kako se bližio kraj godine, učenici su pozvani da razmisle o primjeni tehnologije za dobrobit ljudi te su izradili čestitke u programu Bojanje 3D s željama o tehnološkim inovacijama u nadolazećoj godini. Nadalje, učenici su istražili Internet stvari i koje su to karakteristike pametnih uređaja zbog kojih ih smatramo pametnim te izradili postere i umne mape. Pokrenuta je rasprava za učenike na Twinspace forumu: A.I & IoT and Human/Digital rights.

Dan sigurnijeg interneta obilježili smo s partnerima sudjelujući u Twinspace forumu za učenike i online susretu. Učenici petog razreda sudjelovali su u online susretu s školama iz Grčke i Turske. Tijekom online susreta provedeno je pet aktivnosti: predstavljanje škola, AnswerGarden Celebrating Safer Internet Day 2022, pitanja mlađih učenika i odgovori starijih učenika, rješavanje online kviza Safer Internet Day 2022 Quiz for 11-14, izrada oblaka riječi u alatu WordArt i postavljanje uradaka na zajednički Padlet.

Tijekom ožujka i travnja škole su surađivale na pripremi i rješavanju više izazova. Naša škola sudjelovala je u izazovima Micro:bit Challenge, Robotic Challenge i AI & ML Challenge, sve vezano uz središnju temu Pametni gradovi. Učenici petog razreda sudjelovali su u aktivnosti Micro:bit Challenge. Škole su pripremile izazove za partnere koje je trebalo riješiti pomoću micro:bita, a za suradnju smo koristili Padlet. Naši učenici radili su sa svjetlosnim senzorom i senzorom temperature. U suradnji s školskom robotičkom grupom koju vodi učitelj Gordan Bartolić, eTwinneri su sudjelovali u izazovu Robotic Challenge. Učenici su radili na dva izazova, jedan vezan uz pametnu rasvjetu, a drugi uz pametna vozila. Izazov Smart City Lights postavila je škola iz Grčke. Učenici su napravili model koji simulira pametnu gradsku rasvjetu i pametnu svjetiljku na ulazu u kuću. Drugi izazov vezan uz pametna vozila potekao je iz naše škole, a prihvatili su ga učenici iz Turske. Učenici su sastavili vozilo i programirali ga tako da izbjegava prepreke. Za ove aktivnosti učenici su koristili svjetlosni i ultrazvučni senzor, BBC micro:bit i Fischertechnik komplete. AI & ML Challenge učenici su rješavali koristeći Teachable Machine i Pictoblox. Učenici petog razreda rješavali su izazov Smart electronic waste recognition system iz Turske. eTwinneri su prihvatili izazov Smart Recycling iz Grčke. Suradnja s učenicima iz Grčke ostvarena je na pripremi podataka za treniranje modela strojnog učenja.

U sklopu projekta radilo se na još dva izazova, Women in STEM Challenge i CS Influencers. Ovisno o raspoloživom vremenu, neki partneri realizirali su i dodatne aktivnosti kao što su izrada online igara i podrška Ukrajini (posteri i Scratch projekti). Tijekom svibnja dovršene su aktivnosti i pripremljene prezentacije provedenih aktivnosti. Provedena je evaluacija projekta. U tijeku je analiza rezultata upitnika i izrada završnog izvješća. Više o projektu može se pogledati na TwinSpaceu i školskim mrežnim stranicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije