"Ozonko i Ozončica"

DRUGA OŠ ČAKOVEC Globe učenici obilježili Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Voditeljica GLOBE programa Biljana Forgač pripremila je istraživačku mini radionicu "Ozonko i Ozončica u našoj školi"..

Globe učenici II. osnovne škole Čakovec obilježili su Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača realizacijom radionice kojom su naglasili važnost ozona za život na Zemlji. Voditeljica GLOBE programa Biljana Forgač pripremila je istraživačku mini radionicu “Ozonko i Ozončica u našoj školi”, kojom je motivirala GLOBE učenike na samostalno istraživanje i praktičan rad.

Učenici su istražili da je ozon plin koji se nalazi u stratosferi i čini ozonski omotač. Važan je jer apsorbira štetno ultraljubičasto zračenje i bez njega ne bi bio moguć život kakav danas poznajemo na Zemlji. Naglasili su važnost Montrealskog protokola – sporazuma koji je donesen 1987. godine u kanadskom gradu Montrealu, u kojem se zemlje potpisnice obvezuju na smanjenje uporabe freona za 50%.

Montrealski protokol pooštren je dvjema revizijama, 1990. u Londonu i 1992. u Kopenhagenu, kojima je zatraženo da se do 2000. iz uporabe potpuno izbace freoni, haloni i drugi halogenirani ugljikovodici. Do danas je 150 zemalja potpisalo Montrealski protokol, među njima i Hrvatska. Radionica je evaluirana izradom panoa GLOBE učenika II. osnovne škole Čakovec: Marko Zadravec 5.c, Saša Šegović 5.c, Petar Zadravec 6.a, Marko Horvat 6.a, Luka Forgač 7.a, Ana Leskovar 8.b, Kiara Jezernik 8.b i Tena Šegović 8.b.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije