Fakultativna nastava u ETŠ-u: Njemačka jezična diploma

Fakultativna nastava u ETŠ-u: Njemačka jezična diploma

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi već tri godine se, uz redovitu nastavu iz njemačkog jezika, provodi i fakultativna nastava pod nazivom  Njemačka jezična diploma odnosno Deutsches Sprachdiplom – DSD.Sam naziv govori da je to nastava za stjecanje njemačke jezične diplome, certifikata koji se priznaje svugdje u Europi i kojim se dokazuje razina znanja iz njemačkog jezika. Priznaje je i većina fakulteta u Hrvatskoj.

Nastava DSD-a organizirana je u suradnji s Ministarstvom Republike Njemačke u Zagrebu. Izvodi je Mateja Mesarić-Peras, prof. njemačkoga jezika, u suradnji sa stručnim suradnikom, izvornim govornikom gosp. Villmarom kojeg imenuje Ministarstvo Republike Njemačke i voditeljica DSD nastave za Hrvatsku, gosp. Staudigl. Zainteresirani učenici iz svih prvih i svih drugih razreda dodatno pohađaju nastavu DSD-a. Nakon završenog trećeg razreda mogu pristupiti ispitu.

Ispit se polaže u četvrtom razredu pred komisijom iz njemačkog veleposlanstva. Sastoji se od razumijevanja slušnog i čitanog teksta, pisanja i usmenog dijela s prezentacijom. Nakon položenog ispita učenici dobivaju njemačku jezičnu diplomu.

Počeli smo kao mala grupa. Učenici su s vremenom shvatili koje mogućnosti im nudi DSD diploma te su se uključili u nastavu. Trudimo se da nastava bude što zanimljivija i kreativnija. Uči se kroz igru, pokušava se popularizirati njemački jezik. Pri tome nam pomaže i njemačko veleposlanstvo doniranjem opreme, npr. za rad filmske grupe. Učenici polaznici fakultativne nastave  ljetuju u kampovima na jadranskoj obali u kojima aktivno uče i usavršavaju njemački jezik, a onim marljivijim pruža se i mogućnost dobivanja stipendije za boravak i školovanje u Njemačkoj.

Naša nastojanja u popularizaciji njemačkog jezika prepoznalo je i njemačko veleposlanstvo. Tako je našu školu 2009. veleposlanik gospodin Fischer na prigodnoj svečanosti u dvorani Scheier proglasio školom partnerom Njemačke. Posebno priznanje primili smo nedavno.  Prilikom potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, našoj ravnateljici je veleposlanik, gospodin Fischer, uručio priznanje za izniman doprinos koji ulaže u jačanje i produbljivanje hrvatsko-njemačkih odnosa. Svečanost se održala u Maloj Subotici, jer je gospodin Fischer prepoznao Međimurje kao regiju otvorenu za suradnju s njemačkim gospodarstvenicima.

Veselimo se daljnjoj suradnji i pozivamo učenike da se uključe u nastavu koja će im približiti njemački jezik i kulturu. (Mateja Mesarić-Peras, prof.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije