Učimo putujući

Učimo putujući

Izletom u Istru  sadržaje iz povijesti, geografije i hrvatskoga jezika stopili u jedno

Najlakše učimo sudjelujući, gledajući i doživljavajući. To je bio i jedan od glavnih razloga što su profesori geografije, povijesti i hrvatskoga jezika naše škole organizirali stručni izlet u Istru.

Četrdesetak je učenika Tehničke škole Čakovec prošli petak u pratnji svojih profesora u ranim jutarnjim satima krenulo put Istre. Prolazeći kroz nekoliko geografskih regija, iznenadile su nas razlike u vremenskim prilikama. Krenuli smo obasjani suncem, a u Gorskom kotaru dočekale su nas gusta magla i kiša.

Snijeg, koji smo u našem lijepom Međimurju zamalo već i zaboravili, zadržao se gotovo cijelim putem do cilja. Tako smo, ne otvorivši knjigu ili računalo, naučili (uočili) razlike u prirodno-geografskim cjelinama Hrvatske. Prolazeći kroz tunel Učku, shvatili smo važnost te poveznice između kontinentalne unutrašnjosti i mora.

Naše prvo odredište bio je Roč, malo mjesto utemeljeno još u prapovijesti, opasano kamenim zidovima podignutim davne 1064. godine. Na zidinama grada postavljena je spomen-ploča glagoljašu Jurju Žaknu koji je za tisak priredio prvu hrvatsku knjigu prema Misalu kneza Novaka iz 1368. godine. Tu je i kapelica, Crkva svetog Roka iz XIV. stoljeća, župna Crkva svetog Bartola iz XIV. stoljeća te Područna škola Roč u čijem nas je dvorištu žamor učenika uvjerio da u vrlo tihom i pustom mjestu ima života i veselja.

Od Roča smo prema najmanjem gradu na svijetu Humu krenuli Alejom glagoljaša. Aleja je spomenik glagoljici koji spaja dva važna glagoljska središta: Roč i Hum. Na putu dužine 7 kilometara nalazi se 11 spomenika: stup Čakavskoga sabora, stol Ćirila i Metoda, katedra Klimenta Ohridskoga, lapidarij, klanac hrvatskoga Lucidara, vidikovac Grgura Ninskoga, uspon Istarskoga razvoda, zid hrvatskih protestanata i heretika, odmorište Jurja Žakna, spomen otporu i slobodi te gradska vrata Huma. Iako je padala kiša, dio puta prošli smo pješice i zaustavili se kod pojedinih spomenika.

Najmanji grad na svijetu Hum trenutno ima 17 stanovnika. Status grada dobio je jer ima sve značajne objekte za upravljanje i javnu djelatnost, a i župana koji se bira na godinu dana. Našli smo otvorene dvije suvenirnice iz kojih bi bila šteta izaći, a ne kupiti neki od mnogobrojnih suvenira ovog živopisnog gradića.

U Puli smo posjetili Arenu, pregledali bakrenu maketu grada postavljenu nedaleko Arene, prošli uskim kamenim uličicama do Trga svetog Tome na kojem se nalazi pulska Katedrala, zatim Augustov hram i zgradu gradske vijećnice. Prošli smo ispod Slavoluka Sergijevaca, a kavu smo popili u kavani Uliks u kojoj je slavni pisac James Joyce pisao svoj roman. (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije