UČITELJICA IZ MEĐIMURJA

STRUČNI SKUP Nives Kocijan oduševila predavanjem na 5. Danima strukovnih nastavnika u Šibeniku

Među odabranim predavačima bila je i Nives Kocijan, strukovni učitelj izvrstan savjetnik iz Gospodarske škole Čakovec

U Šibeniku se od 15. do 18. lipnja 2021. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći stručni skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj.

Na 5. Danima strukovnih nastavnika okupilo se 300 sudionika, 30 predavača, a u četiri dana održano je više od 40 predavanja i radionica. Nastavnici su imali priliku slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar različitih zajedničkih tema kao i stručne teme unutar svakog obrazovnog sektora. Među odabranim predavačima bila je i Nives Kocijan, strukovni učitelj izvrstan savjetnik iz Gospodarske škole Čakovec.

Nives je održala sektorsko predavanje na temu “Avangarda u modernom frizerstvu”. O svom predavanju Nives nam je rekla: “Rad u avangardi modernog frizerstva predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo i obrazovanje jer nudi oštriji i kreativniji skup vještina s neograničenim mogućnostima onoga što mogu postići. Iz tih razloga nastavnicima struke predstavila sam kako kroz avangardu zajedno s učenicima ići ispred svog vremena. Navikli smo vidjeti avangardne frizure na revijama, frizerskim natjecanjima i modnim pistama, ali smo često prepušteni razmišljanju, što čini avangardu u modernom frizerstvu te kako zapravo započeti stvaranje avangardnih djela? Prvenstveno sam predstavila primjere dobre prakse u radu s učenicima.

Kako zajedno stvaramo avangardni stil u frizerstvu kroz boju, oblik i kontrast. Prikazom osobnih kreacija i kreacija učenika predstavila sam avangardu kao apsurd, apstrakciju, nadrealno, sofisticirano, a opet itekako ekstravagantno. Sudionici su imali prilike vidjeti kako učenici stvaraju avangardni tretman kose korištenjem tradicionalnih tehnika i osmišljavanjem potpuno novih tehnika. Počevši od inspiracije, istraživanja, skica, izrada instalacija za kosu, oslikavanja lica, fotografiranja, koreografije pa sve do javnog nastupa kao konačnog cilja.

Avangarda je učenicima novi izazov te kroz nju pomiču svoje kreativne granice, istražuju, odmiču se od tradicionalnih ideja i dosadnih oblika te razmišljaju izvan okvira. Proces stvaranja je dugotrajan, složen ali potpuno spektakularan. Učenici kroz avangardni proces upoznaju modu, dizajn, arhitekturu i umjetnost općenito. Nastavnik je taj koji motivira, usmjerava, prenosi, potiče i gleda daleko naprijed. Važno je razumjeti da avangarda neće tjerati klijente u salon, ali će svima nama nastavnicima, učenicima i frizerima omogućiti da se izrazimo kreativno i dramatično. Sasvim je normalno da prikazom avangardnog stila u publiku unosimo snažne emocije. Želimo ih šokirati.

No, moramo biti spremni i na kritiku jer ukusi su različiti. Vjerujem da su kolege nastavnici nakon predavanja pronašli inspiraciju za avangardni stil u modernom frizerstvu, da će moći primjenjivati kreativniji pristup u radu te napraviti plan kako s učenicima izraditi različite avangardne kolekcije frizura.”

Događanje je bila odlična prilika za povezivanje s drugim nastavnicima te razmjenu ideja i dobrih praksi. Dani strukovnih nastavnika odlična su prilika da se podigne društveni ugled nastavnika te da se promovira sustav strukovnog obrazovanja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije