Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
OŠ GORNJI MIHALJEVEC Učenici  Danijel Pilaj i Gabrijela Flinčec sudjelovali na Festivalu 'Ivan Kukuljević Sakcinski'
OŠ Gornji Mihaljevec

ZA KREATIVCE

OŠ GORNJI MIHALJEVEC Učenici Danijel Pilaj i Gabrijela Flinčec sudjelovali na Festivalu 'Ivan Kukuljević Sakcinski'

Smotra dječjeg kajkavskog stvaralaštva je prva od budućih smotri koja okuplja mlade pjesnike osnovnih škola kajkavskoga govornog područja.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije u sklopu kojih djeluje u Centar izvrsnosti za hrvatski jezik - osnovne škole organizirali su Festival Ivan Kukuljević Sarkcinski i Smotru dječjega kajkavskog pjesništva 'Kaj je naša duša i naša popiefka' u Varaždinskim Toplicama 26. veljače 2020.

Učenici Osnovne škole Gornji Mihaljevec Danijel Pilaj iz 8.r. i Gabrijela Flinčec iz 5.r. prisustvovali su Smotri i njihove pjesme našle su se u Zborniku. Smotra dječjeg kajkavskog stvaralaštva je prva od budućih smotri koja okuplja mlade pjesnike osnovnih škola kajkavskoga govornog područja.

Profesorica Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osn. škole i koordinatorica festivala i voditelj Centra izvrsnosti Miroslav Huđek prvi su pozdravili sve prisutne nakon čega su uslijedili govori predstavnice ministrice kulture Maje Zrnčić, gradonačelnice Varaždinskih Toplica Dragice Ratković te zamjenika varaždinskog župana Tomislava Paljka.e732efa137b2a6580f5a26e94156e4d5.jpg?v=2

U natječaju Smotre bile su istaknute dvije propozicije: pisanje na kajkavskom jeziku te motivi: domoljublje, hrvatski jezik, hrvatska povijest, hrvatski velikani. Na natječaj odazvalo se 35 osnovnih škola s 90 pjesama na kajkavskom jeziku. Stručno povjerenstvo odabralo je 40 pjesama i uvrstilo ih u Zbornik smotre dok je 20 pjesama izabrano za izvođenje na pozornici.

Pjesme Danijela Pilaja i Gabrijele Flinčec 'Moja domovina' i 'Kajkavski jezik' tiskane su u zborniku te su za njih učenici primili vrijedne nagrade. Mentorica učenika je Lidija Novak Levatić. Veselju nije bilo kraja jer su imali prilike prisustvovati predavanju dr. sc. Kristijana Novaka o Ivanu Kukuljeviću Sarkcinskom te predavanju dr. sc. Velimira Piškorca i dr.sc. Ivane Kurtović Budja o Zvučnom atlasu hrvatskih govora.

S dr.sc. Kristijanom Novakom su i popričali, fotografirali se, a nije im promakao ni voditelj Smotre Jan Kerekeš. Program su obogatili učenici polaznici Centra izvrsnosti grada Varaždina, učenici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica te učenici iz OŠ Ivana Kukuljevića Sarkcinskog iz Ivanca i PŠ Tina Ujevića iz Salinovca.

081a9b98ec040dba8f13567fc122f6a0.jpg?v=2

 

fc1cf34ab61c2095d7dae4f5d6d7197a.jpg?v=2

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!