4. festival o pravima djeteta: Različiti, a jednaki

Ovogodišnji, 4. po redu Festival o pravima djeteta održao se od 19. – 22.  studenog 2012. godine u Osijeku te okupio mlade filmaše osnovnih i srednjih škola koji na svojstven, dječji način progovaraju o svojim problemima, jer tko bolje nego li djeca,  razumiju i prihvaćaju svoje vršnjake.

Ovaj festival podržali su Ured UNICEFA za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez, Grad Osijek i mnogi drugi koji su tijekom protekla tri dana organizirali dječje filmske radionice, okrugle stolove i dječje filmske matineje.

Našu školu predstavljali su učenici Stjepan Petković (5.r.) i Tea Novak (6.r.) zajedno sa svojim mentorima Radovanom Petkovićem i Natašom Kralj, a na ovogodišnjem filmskom festivalu predstavili su se svojim dokumentarnim filmom IVANA O. koji je  već nekoliko puta osvojio filmske nagrade. Film govori o Ivani Oršuš, učenici naše škole, koja iako  Romkinja, dobro je integrirana u svoj razred, a uz sve to Ivana je i dobra učenica.

Filmovi koji su prikazani na festivalu govore o djeci različitih nacionalnosti jer u mnogim hrvatskim školama druže se i zajedno rastu djeca različitih nacionalnosti, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca koja otvoreno govore o nasilju u školama, ali i nadarena djeca.

Dječje matineje koje su se tijekom tri dana održavala u svim hrvatskim gradovima koje imaju CINESTAR (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb) točno u 12 sati svakako treba posebno istaknuti i pohvaliti jer su se sva djeca hrvatskih škola solidarizirala i zajedno pogledala ponajbolje filmove mladim filmaša koji o dječjim problemima i pravilima progovaraju na djeci blizak, filmski način. (Nataša Kralj)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije