Učenička zadruga “Fijolica” dobila priznanje za najproizvod

Učenička zadruga “Fijolica” Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sudjelovala je na 24. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske održanoj u Primoštenu. Na smotri koja je trajala od 15. do 17. listopada 2012. sudjelovalo su 84 učeničke zadruge od ukupno 326 , koliko ih je registrirano na području Republike Hrvatske.

Prema nekim predviđanjima, u Hrvatskoj će do kraja godine biti registrirano 400 učeničkih zadruga. Učeničko zadrugarstvo je iznimno je važno budući da se poseban naglasak u  radu s djecom stavlja na radni odgoj, odnosno poticanje kulture rada, a u funkciji razvoja socijalnih i drugih vještina, koje su  osnova u pripremi učenika za što samostalniji život i rad u zajednici.

Ono je početni poligon razvoja poduzetničkih znanja i vještina u sustavu obrazovanja te je od iznimne važnost za razvoj onih vještina koje će jednog dana, unaprjeđene tijekom daljnjeg školovanja, doprinijeti razvoju gospodarstva.  Učenička zadruga “Fijolica” okuplja učenike i učenice s posebnim obrazovnim potrebama, čiji je rad formiran kroz sekcije zadruge.

U “FijolicI” djeluje nekoliko sekcija: cvjećarska, keramika, mali vrtlari, zaštitari prirode, likovna skupina, vezilje, ručno tkanje, keramika, kreativna skupina, medijska sekcija… Na smotri u Primoštenu izložen je samo dio proizvoda zadruge, dok je ostatak proizvoda prikazan u katalogu proizvoda za 2012. godinu.

U Primoštenu je učeničku zadrugu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec predstavljalo tri voditelja i četiri učenice. Primoštenska je smotra bila iznimno uspješna za “Fijolicu”. Državno im je povjerenstvo dodijelilo priznanje za najproizvod, sliku – Mozaik s motivom anđela. Mozaik je vrlo prigodna tehnika rada s glinom za učenike s posebnim obrazovnim potrebama.

Svi učenici mogu sudjelovati u izradi kockica potrebnih za mozaik. Motivi se crtaju na izvaljanu bijelu glinu, zatim se suše i peku na visokoj temperaturi. Nakon toga se stavlja glazura – boja. Kockice se također suše i peku, a zatim bojaju.

Osim priznanja, zadrugari i zadrugarke prodali su određen dio svojih proizvoda, sudjelovali na pokaznoj radionici o izradi košara od šibe, uspostavili nove kontakte, upoznali se s radom mnogobrojnih zadruga širom Hrvatske te razmijenili znanja i iskustva s drugim zadrugarima. Kako zadrugarstvo dobiva sve više prostora u medijima  i njegova važnost napokon postaje prepoznatom.

Tako se otvaraju nove mogućnosti za učeničke zadruge pa je UZ “Fijolica” odnedavno dijelom svoga proizvodnog asortimana prisutna u trgovini Međimurjepleta u zagrebačkom Arena centru. Dio svojih proizvoda povremeno plasiraju i kroz razne lokalne trgovine, a uskoro bi trebala biti stalno prisutna u trgovini u Čakovcu. Proizvode zadruge bit će također moguće kupovati putem online kataloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije