Gimnazijalci na Međunarodnoj konferenciji mladih

Već druge godine Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec sudjelovala je u projektu EYESInternational Youth Summit, tj. na Međunarodnoj konferenciji mladih. Riječ je o projektu koji financira i organizira Europska unija, a cilj je popularizirati kulture europskih zemalja. Svake godine održava se u drugoj zemlji, a ove godine to je bila Španjolska, točnije sjeverni grad Oviedo u pokrajini Asturiji.

Tamo su od 23. do 29. rujna Hrvatsku predstavljali gimnazijalci Ana Stanković, Paula Kovačić, Gordan Dajč i Đesika Kolarić uz pratnju profesora Miroslava Gakića.

Ovogodišnja tema konferencije bio je razgovor mlađih i starijih generacija s ciljem proslijeđivanja tradicije. Tako su mladi iz devet europskih zemalja – Španjolske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Estonije, Danske, Švedske, Norveške i Hrvatske svakodnevno pohađali radionice o tradicijskoj glazbi, jelima, nošnjama, a bavili su se i drugim temama. Posjetili su nekolicinu muzeja, Nacionalni park Somiedo, okolne glazbene i gastronomske škole, sudjelovali u sportskim događanjima i sami se okušali u kuhanju, sviranju, pjevanju i plesanju folklora. U program konferencije ulazilo je i predstavljanje svake države sudionice.

Sljedeće godine konferencija će se najvjerojatnije održati u Njemačkoj, a nadajmo se da će i Hrvatska uskoro preuzeti ulogu domaćina. (Đesika Kolarić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije