Mali Međimurci iz III. OŠ Čakovec u Istri

Početak nove školske godine za učenike 4.a i 4.c III. OŠ Čakovec bio je veoma zanimljiv. Nakon dugih i toplih ljetnih praznika, te dvotjedne prilagodbe na školske klupe stigao je pravi užitak. To je bio odlazak u Školu u prirodi u Istru. Prvi boravak s prijateljima iz razreda u hotelskim sobama, daleko od roditelja,  bila je prava mala škola odrastanja. 

Petodnevni boravak u jednom od dijelova Primorske Hrvatske – Istri, bio je ispunjen različitim sadržajima. Sadržaji prirode i društva  kroz svakodnevnu terensku nastavu postali su zanimljivi, privlačni i lakši jer su usvajani kroz zornu nastavu, temeljenu na učeničkom iskustvu. Knjige, radne bilježnice, listiće i  fotografije zamijenili su razgledi putova glagoljaša u Humu i Motovunu.

Pogled teleskopom u zvjezdarnici u Višnjanu pamtit će se dugo. Ljepota Arene u Puli i umijeće njezinih graditelja oduševila je male četvrtaše. Akvarij u Puli razveselio je male posjetitelje, a za detaljno objašnjenje o životinjama koje se nalaze u akvariju pobrinuo se znanstvenik, dr. sc. Bojan Hamer koji živi i radi u Rovinju, a rodom je iz Međimurja – Dekanovca.

Šetnja ulicama Rovinja bila je najbolje objašnjenje kako izgleda primorsko naselje. Posjetom  crkvi svete Eufemije djeca su upoznala dio kulturne baštine Istre. Vožnja brodom do otočja Brijuni i pogled na prekrasno Jadransko more razveselili su djecu. Veselje je bilo još veće kad su ih u NP Brijuni dočekale brojne  životinje iz čitavog svijeta, a najpopularniji  je bio papagaj Koko. 

Učenici su posjetili  starokršćansku crkvu,  Eufrazijevu baziliku  u Poreču koja je pod zaštitom UNESCA.  Hrabri i spretni  četvrtaši  spustili su se i u dubine Jame Baredine kraj Poreča, geomorfološkog spomenika prirode i prvog speleološkog lokaliteta Istre. Tako su vidjeli prirodne ljepote stijena na dubini od 60 m i susreli se s podzemnim živim svijetom,  Čovječjom ribicom (Proteus anguinus), endemom šireg područja dinarskog krša.

Popodnevno i večernje slobodno vrijeme učenika svakodnevno su osmišljavale animatorice Ivana Irout, Petra  Pentek i Maja Zmajić. Vaterpolo, štafetno plivanje, slobodno kupanje, stolni tenis, graničari na pijesku, mini disco i talent show obogatili su učenički boravak u Školi u prirodi. Hotel Belvedere u Medulinu  je učenicima i njihovim pratiteljima  pet dana bio zamjensko mjesto stanovanja.

Osoblje hotela imalo je veoma lijep i profesionalan odnos prema malim gostima koji su poštovali sva pravila kućnog reda hotela i lijepo predstavili svoju školu i zavičaj.  U pratnji učenika bile su njihove razrednice, učiteljice Vesna Panić i Zdenka Novak, te školski knjižničar Dražen Ružić

Za vrlo uspješnu organizaciju pobrinula se agencija Jakopić-travel iz Čakovca. Vodič Tihomir Golub i vozač Davor Kovač pokazali su, svih pet dana, veliko strpljenje i razumijevanje za djecu koja su bila u  Školi u prirodi.  Pet dana je prošlo veoma brzo. Krenuli su put zavičaja.

Omiljena večera u McDonaldsu na Vratima Jadrana pomogla je malim putnicima da lakše izdrže put do kuće. Sretni i zadovoljni, s puno suvenira iz prelijepe Istre i prekrasnih dojmova u petak navečer, 21.rujna, vratili su se u Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije