ČAKOVEC

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC Na zanimljiv način obilježili Svjetski tjedan svemira

– Prošli je tjedan u našoj školi prošao u znaku svemirske čarolije jer smo opet (moglo bi se reći, već tradicionalno) obilježili Svjetski tjedan svemira (World Space Week 2024.) i tako se pridružili brojnim institucijama diljem svijeta uključenima u zanimljiva događanja posvećena beskonačnom prostoru koji okružuje naš planet, Sunčev sustav i sve što postoji, ističu iz Srednje škole Čakovec

Kako bi u SŠČ-ovcima, uvijek željnima znanja, potaknule znatiželju za astronomiju i svemirska istraživanja te ih potaknule na razmišljanje o važnosti očuvanja našega neba, ali i okoline u kojoj žive, organizatorice Svemirskoga tjedna, profesorice Željka Krauthacker i Marina Trstenjak Petran osmislile su više zanimljivih aktivnosti.

Utorak je bio rezerviran za Sunčev sustav i klimatske promjene – radionicu izrade školskoga izloga u kojoj su učenici, služeći se recikliranim materijalima, prikazali kako klimatske promjene utječu na Zemlju.

U srijedu je nekoliko entuzijasta posjetilo Zvjezdarnicu Čakovec u Savskoj Vesi i poslušalo vrlo zanimljivo izlaganje Zorana Novaka, predsjednika Astronomskoga društva VEGA, o astronomskim fenomenima i problemu svjetlosnoga onečišćenja te se upoznalo s vrstama teleskopa. Kao dodatni bonus dobili su pogled kroz teleskop, i to na Saturn i njegove fascinantne prstenove te dvije maglice – M27 i M57 (bijeli patuljak).

Četvrtak je bio dan za SŠČ-ovce koji su svoje znanje o svemiru željeli provjeriti u Svemirskom kvizu. Sudjelovalo je četrdesetak natjecatelja, a najboljom se poznavateljicom svemira pokazala i dokazala pobjednica kviza, Anamaria Lisjak (Bravo, Anamarija!). Drugo je mjesto zauzela je Noela Cimerman, a treće Lucija Žagar.

Bravo za naše entuzijastične profesorice i sve SŠČ-ovce koji su uživali u ovom zanimljivom tjednu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije