SVAKA VAM ČAST

OŠ DRAŠKOVEC Učenici stvorili kamene skulpture glagoljice u okviru nagrađenog projekta

Osnovna škola Draškovec ovih je dana ponosno predstavila završnicu nagrađenog projekta "Glagoljica u iskustvu kamena", koji je kroz školsku godinu 2023./2024. omogućio učenicima da dožive i istraže staro pismo glagoljice na jedinstven način

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u sklopu izvannastavnih aktivnosti za osnovne i srednje škole. Pod vodstvom učitelja Ivana Mladenovića, likovne radionice obogaćene su novim materijalima – kamenom Vinicitom te alatima za kamen i drvo.

U početnoj fazi, učenici su se upoznali sa pješčanim kamenom i njegovom poviješću, posebice u kontekstu gradnje dvoraca i kuća. Stvaralačka inspiracija bila im je “Aleja glagoljaša”, spomen-obilježje glagoljici koje se proteže od Roča do Huma, sa svojim kamenim skulpturama koje ilustriraju povijest ovog starog pisma. Svaki učenik odabrao je jedno glagoljsko slovo, nacrtao ga na kamen te ga ručnom pilom izrezao.

Zatim su dlijetom oblikovali unutrašnjost slova, stvarajući grube površine koje su prikazivale negativne dijelove slova, dok su ručnim brusevima izgladili pozitivne dijelove, čime su stvorili prave kamene skulpture. „Već na proljetnim radionicama niknula su prva glagoljska slova. Učenici su na način izvedbe skulpture u kamenu putem dvije vrste površina, dobili monumentalno glagoljično slovo. Najviše ih je radovalo baratanje alatima koje inače ne koriste u svakodnevnom životu“, ispričao je učitelj Mladenović.

Dlijetom, čekićem i drvenim batom stvarala se gruba, hrapava struktura dok je za glatku površinu u ruke trebalo uzeti brusilice i brusne papire različitih gradacija. Nakon takve obrade, skulpture su očišćene, oprane vodom, ukrašene detaljima i uspješno završene.

Osim skulptura, učenici su izrađivali i stalke od drva za manje skulpture, prolazeći kroz sve faze rada: od ocrtavanja na materijalu, rezanja pozicija, grube i fine obrade, do likovnog oblikovanja modela i skulpture te sastavljanja u cjelinu. Najveće zasluge za uspjeh ovog projekta idu spomenutom učitelju likovne kulture čije je stručno vodstvo i kreativnost usmjerilo učenike kroz sve faze ovog jedinstvenog iskustva.

Njihov zajednički trud rezultirao je prekrasnom glagoljskom skulpturom koja je postavljena na betonski postament u dvorištu škole te koja će trajno podsjećati na važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije