nagrada za međimurku

DAN HRVATSKE KNJIGE Sara Hižman dobitnica nagrade za najbolji prvijenac i zbirku pjesama ‘Starorječje’

Sara Hižman apsolventica je prevoditeljskog smjera ruskog jezika i književnosti te znanstvenog smjera engleskog jezika i književnosti

U dogovoru i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske godišnje Nagrade Dana hrvatske knjige utemeljene su na sjednici Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika 27. siječnja 1997.

Nagrade se dodjeljuju svake godine, 22. travnja na Dan hrvatske knjige. Taj datum je utemeljen odlukom Hrvatskog sabora i označava dan kad je Marulić u Splitu završio i potpisao slavnu “Juditu”.

Također, 22. travnja 1900. u Zagrebu je osnovano Društvo hrvatskih književnika. Nagrade se sastoje od novčanog iznosa i povelje.

Ove godine među dobitnicima je i Međimurka Sara Hižman koja je dobila Nagradu Slavić za najbolji prvijenac i to za zbirku pjesama “Starorječje”.

Sara Hižman apsolventica je prevoditeljskog smjera ruskog jezika i književnosti te znanstvenog smjera engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zadru.

Rođena je u kraju između Mure i Drave, čiji su krajolik i kajkavsko narječje glavna inspiracija za pisanje. Poeziju objavljuje od srednje škole. Odabrana je za uži izbor za dodjelu nagrade „Konjanik” te su joj pjesme objavljene u zbornicima Senje i meteori te Stara lipa, a pjesmom „Kako kažeš“ osvojila je prvo mjesto na natječaju za najbolju neobjavljenu pjesmu ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Svoju prvu knjigu “Starorječje” objavila je kao studentski projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije