KULTUROLOŠE RAZLIKE

EKONOMSKA I TRGOVAČKA ŠKOLA ČK Evo kako je bilo na Državnom stručnom skupu

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirali su 9. travnja 2024. u zgradi TICM-a u Čakovcu državni stručni skup pod nazivom „Multikulturalnost u srednjoj školi“, važnoj školskoj i društvenoj temi

Stručni je skup moderirao naš profesor Josip Posavec koji ga je i organizirao u suradnji s Vedranom Šimunić Rod, višom stručnom savjetnicom u ASOO-u, Bosiljkom Vinković Kukolić, ravnateljicom ETŠ-a i Renatom Sever, diplomiranom socijalnom radnicom iz Hrvatskoga zavoda za socijalni rad, Područni ured Čakovec.

Veliku potporu u organizaciji dali su članovi Školskoga stručnog vijeća nastavnika ekonomske skupine predmeta.

Nazočne su pozdravili Bosiljka Vinković Kukolić, ravnateljica ETŠ-a, Renata Sever iz čakovečkoga Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Sonja Tošić Grlač u ime Međimurske županije i Siniša Markulin, voditelj Odsjeka za trajni profesionalni razvoj u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Cilj stručnoga skupa bio je senzibilizirati sudionike na specifične probleme odrastanja u romskoj populaciji u Međimurju.

Skup se bavio time kako se kulturološke razlike reflektiraju na srednjoškolsko obrazovanje te načinima inkluzije romske populacije u društvo.

Bila je to prilika da se od pripadnika romske nacionalne manjine čuje što im je pomoglo da uspješno završe srednju školu, što predlažu za daljnje promjene u srednjim školama kako bi one svima pružile jednake mogućnosti za uspješno obrazovanje. Od profesora i stručnih suradnika čuli smo, pak, što je njima potrebno da se lakše i kvalitetnije nose s izazovima školovanja djece iz različitih kultura.

Prvu temu na stručnom skupu „Multikulturalan pristup – stvaranje prostora za različitost“ predstavila je Renata Sever.

Sljedeću temu „Psihološki aspekti odrastanja u romskoj obitelji“ predstavila je Jelena Ptiček Perković, mag. psych., mentor, kognitivno-bihevioralni terapeut.

Temu naziva „Obrazovanje Roma u Međimurskoj županiji“ prezentirala je Maja Odrčić Mikulić, prof., pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije.

Četvrtu temu „Izazovi u zapošljavanju i obrazovanju odraslih, nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine“ predstavila je Blaženka Dasović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda u Čakovcu.

„Problemi u adolescentskoj socijalizaciji manjina“ naziv je bio petog predavanja koje je pripremio i predstavio Krešimir Polgar, mag. psych.

Potom su održana dva panela. Prvi je vodila Renata Sever, a sudjelovali su pripadnici romske nacionalne manjine: Zvjezdana Babić, Natalija Sklepić, Sanela Balog i Dragan Ignac.

U drugome panelu sudjelovali su Andreja Bratinšćak, psihologinja u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec, te naši profesori Sanja Koraj, Elena David i Denis Jalušić, razrednici razreda čakovečkog ETŠ-a u kojima većinu čine učenici romske nacionalnosti. Voditelji su bili Renata Sever i Josip Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije