započeo još 2019. u Engleskoj

BILI SU ZADNJI DOMAĆINI Završen veliki Erasmus projekt u OŠ Ivanovec

Početkom mjeseca srpnja, točnije od 5. do 9. srpnja 2022. godine, OŠ Ivanovec bila je domaćin završne faze Erasmus projekta Ready, Steady, Change koji je započeo u studenome 2019. u Engleskoj, a bavi se temom mentalnog zdravlja

Uz Englesku kao koordinatora projekta, partneri su još Italija, Grenland, Portugal (Madeira), Turska i Hrvatska. U vrijeme pandemije projekt je privremeno bio u fazi mirovanja, ali popuštanjem mjera uspješno je priveden kraju. U Hrvatsku su stigli svi osim predstavnika Italije, tako da je ukupan broj gostiju bio petnaest. Gosti su posjetili i razgledali Centar za odgoj i obrazovanje, Muzej Međimurja u Čakovcu, šetali Perivojem Zrinski i saznali ponešto o našem gradu Čakovcu.

U OŠ Ivanovec dočekala ih je ravnateljica Ksenija Korent te su uživali u prigodnom programu dobrodošlice pod vodstvom Natalije Guterman-Vuk. Kroz predavanje Ivane Gradečak i Marine Đura, koje su ujedno i koordinatorice Erasmus projekta u Hrvatskoj, upoznali su hrvatski školski sustav. Gostima se naročito svidjelo naše gostoprimstvo, uvijek svježa kava te domaća hrana i kolači koje su u školi pripremile naše kuharice i učiteljice. Večerali smo u različitim međimurskim restoranima i za hranu su imali samo riječi pohvale. U sklopu projekta zasađeno je i drvo prijateljstva u školskome vrtu, razgledala se škola i dvorana, a održana je i radionica izrade krema iz biljaka školskoga vrta koju je prezentirala Nina Magdalenić-Veselko, učiteljica kemije.

Posjetili smo i susjedni Varaždin, ali zbog kiše goste smo odveli u Lumini gdje su mogli kupovati po njima povoljnijim cijenama nego kod kuće. Najviše im se svidio izlet autobusom na Mađerkin breg – vidikovac i šetnja, degustacija u vinariji Hažić, posjet Žabniku, razgled mlinarske kuće i vožnja skelom, šetnja do ergele međimurskoga konja i na kraju ručak. Nakon nekoliko dana druženja i sklopljenih novih prijateljstava, popila se oproštajna kava, izmijenili su se pokloni, a gosti su se polako uputili prema Zagrebu i svojim odredištima.

U svakoj državi, članici ovoga projekta, upoznali smo se s problemima mentalnog zdravlja, a oni postoje i oduvijek su postojali. Svaka država nastoji poboljšati radne uvjete u svojim školama, educiraju se djelatnici, roditelji i učenici kako bi se stvorilo sigurnije okruženje i društvo koje prepoznaje i rješava probleme na demokratski i transparentni način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije