srednja škola čakovec

NOVA ZNANJA I VJEŠTINE Profesorice Srednje škole Čakovec na stručnom usavršavanju u Sloveniji

U sklopu Erasmus+ projekta SkillsUp 3 dvije profesorice SŠ Čakovec, Željka Ivanušić i Brigita Prstec provele su 5 radnih dana na stručnom usavršavanju u Domu za starije Zimzelen, odnosno u Termama Topolšica. Popričali smo s njima o njihovim iskustvima.

Što je Erasmus+?

Erasmus+ projekt je program Europske unije kojim se promiču razne vrste mobilnosti u području obrazovanja i osposobljavanja u Europi. Uključilče smo se u projekt SkillsUp 3 kako bi stekle nova znanja i vještine u području rehabilitacije bolesnika te njege starijih osoba, upoznale se s organizacijom rada u ustanovama i njihovim pristupom praktikantima.

Kako se prijaviti?

Prijavile smo se na natječaj i popunile prijavnu dokumentaciju kou smo poslale koordinatoru projekta, prof. Mladenu Toti. Nakon odluke o izboru kandidata koji su se prijavili obaviješteni smo o rezultatima natječaja i tako su krenule naše pripreme za mobilnost.

Zašto sam se prijavila?

Prof. Ivanušić: Prijavila sam se kako bih stekla nova znanja i iskustava. Cjeloživotno učenje je vrlo važno. Područje fizioterapije, kao i druga područja, se neprestano mijenja i usavršuje i želim biti u toku s vremenom. Mobilnost mi je omogućila uvid u struku iz malo drugačije perspektive, a viđeno i naučeno će mi svakako dobro doći u budućem radu s učenicima.

Prof. Prstec: Prijavila sam se kako bih stekla nova znanja i stručne vještine, upoznala kolege u susjednoj zemlji i upoznala se s njihovim načinom rada i organizacijom zadataka u ustanovi. Ovo iskustvo mi je jako važno zato šti ću učenike moći upoznati s novim organizacijskim oblicima ustanove te drugačijim pristupom korisnicima kakav sam vidjela u Sloveniji.

Gdje sam bila i što sam radila?

Prof. Ivanušić: U sklopu mobilnosti na Erasmus+ projektu SkillsUp 3, provela sam tjedan dana u Sloveniji na stručnom usavršavanju u Deos-Centru starejših Zimzelen. Upoznala sam se novim tehnikama manualne terapije kao što su tehnike facilitacije normalnih obrazaca pokreta te tehnike manipulacije fascije koje uz kineziterapiju i elektroterapiju značajno podižu kvalitetu života i funkcionalnu neovisnost korisnika doma. Naravno, prije svake intervencije potrebno je bilo provesti fizioterapijsku procjenu pomoću različitih postupka mjerenja i testova, što uključuje procjenu aktivnosti svakodnevnog života i procjenu potrebe za korištenje pomoćnih i adaptivnih sredstava. Uz učenje novih tehnika, provodila sam i usavršavala transfere nepokretnih pacijenata i kineziterapijske postupke gerijatrijske problematike kao što su vježbe mobilizacije pacijenta, vježbe cirkulacije, vježbe disanja, vježbe koordinacije i ravnoteže, vertikalizacija te trening hoda. 

Prof. Prstec: Provela sam 5 radnih i ispunjenih dana u Rehabilitacijskom centru Mladika koji je ujedno i jedini specijalizirani centar za multiplu sklerozu u ovom dijelu Europe. Upoznala sam se sa različitim tretmanima neuroloških poremećaja te rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili politrauma koji uključuju fizioterapiju, hidroterapiju, limfnu drenažu, magnetoterapiju i polikromatsku fototerapiju. 

Usporedba s Hrvatskom?

Prof. Ivanušić: U Sloveniji ne postoji srednjoškolski program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje fizioterapeutski tehničar već oni zvanje fizioterapeut stječu po završetku studija fizioterapije koji traje 3+2 godine.  Samim time, puno je veća samostalnost u odabiru fizioterapijskih procedura i odgovornosti fizioterapeuta.

Prof. Prstec: U našoj zemlji nisam imala prilike boraviti u takvom centru, niti sam imala prilike upoznati načine provođenja različitih tretmana i postupaka vezanih uz rehabilitaciju neuroloških bolesnika. Posebno me se dojmila ljubaznost osoblja, komunikacijske vještine, profesionalnost te holistički pristup bolesniku. Bilo mi je jako zanimljivo i poučno vidjeti kako medicinske sestre i magistre struke primjenjuju neke fizioterapeutske postupke u radu što nije slučaj u Hrvatskoj. Ponosna sam i na naše učenike koji su u to vrijeme boravili u Sloveniji i pokazali visoku razinu motiviranosti za učenje u novoj sredini te trud koji su ulagali u svakodnevnom radu sa korisnicima usluga.

Pozitivne i negativne strane mobilnosti?

Ovakav način stručnog usavršavanja nam se sviđa upravo zbog toga što učite iz stvarnog okruženja. Radite direktno s pacijentima i na taj način najbolje možete usavršavati svoje vještine koje kasnije prenosite na svoje učenike. Istaknule bi ljubaznost i pristupačnost naših mentorica koje su s nama nesebično dijelile znanja. A negativne strane –  zaista ih nema. 

Kako će iskustva s mobilnosti utjecati na moj rad i kvalitetu nastave?

Prof. Ivanušić: Svakako će mi iskustvo pomoći u motivaciji učenika, jer najlakše je motivirati buduće fizioterapeutske tehničare kada imate praktične primjere i situacije s kojima ste se osobno susreli u radu s pacijentima. 

Prof. Prstec: Moj cilj je implementirati što više naučenih vještina u svakodnevnom radu sa učenicima što će svakako doprinijeti boljoj kvaliteti rada, lakšem transferu znanja i vjerujem, većoj zainteresiranosti učenika u nastavnom procesu i vježbovnoj nastavi.  

Slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme smo iskoristile za šetnju po brdovitom kraju gdje se smjestila Topolšica.

Moja iskustva i moji dojmovi?

Prof. Ivanušić: Iskustvo i cjelokupni dojam je izrazito pozitivan.

Prof. Prstec: mobilnost je neprocjenjivo iskustvo na kojem sam ostvarila nove kontakte koji će zasigurno doprinijeti daljnjoj suradnji i boljem razumijevanju skrbi za oboljele od neuroloških bolesti.

Bih li preporučio Erasmus+ praksu i zašto?

Svakako preporučamo sudjelovanje u ovakvoj Erasmus+ edukaciji! Brojni su benefiti, pozitivno i srdačno osoblje, upoznavanje novih tehnologija u radu, specifičan pristup bolesti i bolesniku, nova znanja i vještine koje će nam pomoći u radu s učenicima, transfer znanja kolegama unutar škole i aktiva i usavršavanje stranog jezika samo su neki od njih!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije