MALI FILMAŠI

BRAVO ZA SVE Čak pet međimurskih škola na 9. Smotri hrvatskoga školskoga filma

Na Smotri je sudjelovalo čak pet međimurskih škola, što je dokaz da su filmske družine uspjele snimiti kvalitetne i vrijedne filmove

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog filmskog saveza od 26. do 28. listopada u zagrebačkom kinu “Tuškanac” održana je 9. Smotra hrvatskoga školskoga filma u koju je uvršteno 48 filmova, od ukupno 88 prijavljenih, čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Odabir filmova vršilo je državno povjerenstvo u sastavu: predsjednica povjerenstva Ivana Ivančić Medved, redateljica Snježana Tribuson, redatelj Neven Hitrec, montažer Slaven Zečević, voditeljica Škole animiranoga filma Čakovec Jasminka Bijelić Ljubić, redatelj Istvan Filakovity i filmski snimatelj Silvestar Kolbas.

Na Smotri je sudjelovalo čak pet međimurskih škola, što je dokaz da su filmske družine, unatoč pandemiji koja je uvelike otežavala njihov rad, uspjele snimiti kvalitetne i vrijedne filmove. Kako je bilo potrebno poštovati epidemiološke mjere, svaku filmsku ekipu na Smotri mogao je predstavljati samo jedan učenik i jedan mentor iako je poznato da je za stvaranje filma potreban timski rad.  

Tako su OŠ Gornji Mihaljevec sa svojim animiranim filmom “WC avantura” predstavili učenik Borna Ladić s mentoricom Ljubicom Žabek Horvatić, OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice  s dokumentarnim filmom “Životni put” predstavile su učenica Aida Trstenjak s mentoricom Nikolinom Hampamer, OŠ Strahoninec predstavili su učenica Neda Grabrović i mentor Mario Kanižaj s dokumentarnim filmom “Ne vidim kraj”, a OŠ dr. Ivana Novaka Macinec učenica Vita Škrobar i mentorica Kristinka Vugrinec s dokumentarnim filmom “Huligani”. Srednja škola koja je sudjelovala na Smotri s animiranim filmom “Svemir” bila je Graditeljska škola Čakovec, a njihove predstavnice bile su učenica Antonija Šafarić i profesorica Romina Fic (umjesto spriječene mentorice Ljiljane Ille).

Osim što su na Smotri prikazivani filmovi, mladi autori mogli su članovima povjerenstva postavljati pitanja pa se tako progovorilo o kriterijima odabira filmova te o važnosti planiranja, kreativnosti i tehničkih uvjeta za nastanak dobroga filma. Najhrabriji u postavljanju pitanja bio je najmlađi Borna koji je povjerenstvo otvoreno upitao kako im se svidio njegov film “WC avantura” i dobio samo pozitivne kritike. Iako Smotra nema pobjednika, povjerenstvo je na kraju ipak izdvojilo desetak pohvaljenih filmova među kojima se našao film “Huligani” iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije