'PRIJATELJ PRIRODE'

OŠ DOMAŠINEC Učenicima najzanimljivija bila radionica sadnje presadnica bobičastog voća

- Možemo samo poželjeti u narednim godinama uživati u slatkim plodovima među kojima su borovnice, ribizli, maline i jagode različitih vrsta - kažu

U suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom (DOSTI), a u okviru projekta ‘Prijatelj prirode’ učenici trećeg razreda matične i trećeg i četvrtog razreda Područne škole Dekanovec sudjeluju u edukativnim i kreativnim aktivnosti vezanim uz promicanje zdravog načina života, očuvanje prirode i održivog razvoja. 

U okviru projekta planirane su tri grupe aktivnosti. Prva obuhvaća ciklus radionica ‘Zdravi način života’ i bit će realizirane uz pomoć fizioterapeuta, a uz to će se obraditi teme: pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna težina i vježbe razgibavanja. U ciklus radionica ‘Očuvanju prirode ‘ bit će uspostavljena suradnja s članicom  Udruge Biovrt u skladu s prirodom Silvijom Kolar Fodor.

Teme ovog ciklusa aktivnosti su: zašto uzgajati vlastitu hranu, povoćkajmo vrtove,  problem otpada i recikliranje, kako napraviti hranilice za ptice, očuvanje starinskih sorti i bioraznolikosti, korisni kukci u vrtu, dobra ekonomija, zdrava prehrana, uzgoj vlastitih presadnica i dobre organske tehnike

Ciklus radionica ‘Održivi razvoj će provoditi članica Društva Patricija Slaviček.

Patricija Slaviček je volonterka DOSTI na projektu Prijatelj prirode Teme radionica u okviru ovog ciklusa su: Obnovljivi i neobnovljivi izvori energije i Štednja energije.

Iz bogatog programa aktivnosti tijekom ove školske godine učenici su sudjelovali u radionicama u kojima im je Silvija Kolar Fodor predstavila, za neke od njih sasvim novu, filozofiju punog suživota s prirodom koja ih okružuje.

Budući da u školskim aktivnostima često nedostaje iskustvo praktičnog rada, učenicima je najinteresantnija bila radionica sadnje presadnica bobičastog voća.

Nakon kratkog uvoda u osnovna pravila brige o presadnicama, učenici su one donirane od strane Društva posadili u okolišu svojih škola. Gotovo da se svatko od njih osobno povezao sa svojom presadnicom i pokazao veliki interes za proces daljnje njege s kojima ih je upoznala voditeljica radionice.

– Možemo samo poželjeti u narednim godinama uživati u slatkim plodovima među kojima su borovnice (sibirska i mongolska), ribizli (crveni, bijeli i crni), maline, jagode različitih vrsta – kažu.

A da bi bogatstvo posađenih sadnica bilo još ugodnije i oku, tu su i sadnice ponekih vrsta cvijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije