MLADI INFORMATIČARI

SJAJAN USPJEH Ivano Lukačević, Lana Šćukanec i Martin Josip Kocijan državni prvaci!

Odličan uspjeh na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici za članove udruga MIS i MIK. Mentori su im bili Miljenko Blažeka, prof. i Dejan Drabić, mag. inf.

U subotu, 9. ožujka s početkom u 9 sati, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, članovi udruga MIS i MIK sudjelovali su na posljednjem 6. kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI).

Nakon svih 6 kola, čak troje članova udruga osvojili su prva mjesta. Državni prvaci su Ivano LukačevićLana Šćukanec i Martin Josip Kocijan, a mentori učenicima su Miljenko Blažeka, prof. i Dejan Drabić, mag. inf.

Podsjećamo, HONI je natjecanje u programiranju putem interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo još 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku – na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.

Kroz dvanaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics – IOI).

Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-ožujak), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.

Učenici iz Hrvatske mogu se natjecati u službenoj konkurenciji kao članovi ekipa svojih škola ili klubova/udruga pod vodstvom nastavnika odnosno starijeg člana kluba ili udruge.

Računalni algoritmi tako su najprestižnije i najteže informatičko natjecanje. Svi spomenuti natjecatelji, ali i niz drugih, na putu su da postanu jedni od najboljih svjetskih IT stručnjaka. Potražnja za takvim kadrovima je najveća, kako u nas, još više i na svjetskoj razini. Najjačim IT kompanijama neophodan je kadar tok profila kako bi osigurale napredak i razvoj na polju novih tehnologija.

Svijet je ušao u 4. industrijsku revoluciju koja će uvelike promijeniti svijet nabolje, a temelji se na umjetnoj inteligenciji, nano tehnologiji, robotici… Stoga je od posebnog značaja da našoj djeci osiguramo konkurentnost na globalnom tržištu rada, a ujedno i našem gospodarstvu kadar koji osigurava rast i razvoj.

Posljedica brojnosti i kvalitete natjecatelja udruga MIS i MIK jest program edukacije djece i mladih koji provodimo kroz Centar izvrsnosti informatike (CII), projekt udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS). CII izravno podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) te Međimurska županija, a partneri u projektu su Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) koji ima istovjetnu ulogu u provođenju edukacije, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) koji pruža važnu potporu u infrastrukturi i provedbi projekta, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec čiji su profesori njihovi članovi i mentori te III. OŠ Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije