sjajno iskustvo

Poljoprivredni tehničari Gospodarske škole Čakovec na stručnoj praksi u Poljskoj

Nakon prakse u voćnjaku jabuka, razgledali su hladnjače i pogon za proizvodnju soka, a posjetili su i koncentracijski logor Auschwitz te rudnik soli Wielicka

U okviru Erasmus projekta “Gi-ba-jmo 2”, koji se provodi u Gospodarskoj školi Čakovec, sedam učenika 4.PT razreda, poljoprivrednih tehničara, sudjelovalo je na praksi u inozemstvu u Poljskoj, regija Svietokrizkija, u gradu Sandomierzu. Tamo su bili od 23. rujna do 7. listopada.

Učenici Marta Medlobi, Pamela Novak, David Čukulic, Mihael Novak, Luka Petković, Dario Perčić i Viktor Mesarić, u pratnji prof. Zvonimira Siladija deset su dana sudjelovali u berbi, sortiranju, pakiranju i skladištenju jabuka. 

Poljska je u okviru Europske unije najveći proizvođač svih vrsta voća, a naročito jabuka. Ovogodišnja hiperprodukcija jabuka u Europi, uključivo i u Poljskoj, uz zabranu izvoza Rusiji, stvara zabrinjavajuću situaciju zbog neizvjesnog plasmana proizvoda, kao i očekivane niske cijene. Poljsku situaciju proizvođačima olakšavaju značajne potpore poljoprivrednim proizvođačima iz EU fondova i iz nacionalnog proračuna, uz činjenicu da su vlasnici hladnjača proizvođači, a ne trgovački – preprodajni subjekti.

Nezahvalna situacija na tržištu osjeća se i u tijeku berbe, ostavljajući tragove zabrinutosti i nervoze kod vlasnika voćnjaka, ali i kod sudionika berbe. Nedostatak radne snage u poljoprivredi, naročito sezonaca, primjetan je i u Poljskoj, ali se kompenzira blizinom granice s Ukrajinom (100-ak km od Sandomierza) i angažmanom Ukrajinaca kao sezonske radne snage, tako da su učenici Gospodarske škole imali priliku vježbati komunikaciju na nekoliko jezika. Domaćin, organizator prakse je savjetodavna služba SDOR Sandomierz, koja je dogovorila smještaj učenika u hotelu ‘Agro’, kao i prehranu u okviru svog restorana.

Nakon desetodnevne prakse u voćnjaku i poljoprivrednom gospodarstvu Mazur (cca. 50 ha jabuka) učenici su obišli ULO hladnjače i pogon za proizvodnju prirodnog soka, kao i jabučnog koncentrata soka. Zadnja dva dana posvećena su razgledavanju Krakowa, koncentracijskog logora Auschwitz te rudnika soli Wielicka.

– Dojmovi nakon povratka su da se u Poljskoj naporno radi, njihove jabuke su zbog primjerenije klime savršene izgledom, ali zbog dugotrajnije zime, pet tjedana kasnije cvatnje i kraće vegetacije nemaju očekivani sadržaj šećera, kiselina i karakterističnih aroma. U odnosu na naše djeluju prazno… – kažu učenici.

– Domaće je najbolje, a doma je najljepše, to je najvažnija lekcija koju smo usvojili – rekli su za kraj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije