ŠARENILO U ČAKOVCU

FOTO Srednjoškolci kreativnim intervencijama stvaraju novi izgled Čakovca

Čakovečki srednjoškolci kreativnim intervencijama na području grada marljivo su započeli novu školsku godinu, a učenici Gimnazije Josipa Slavenskog postali su 'Generacija Next'

Učenici čakovečkih srednjih škola ovu su školsku godinu započeli marljivim radom, nastavljajući sudjelovanje u projektu ‘Laboratorij arhitekture’. U projekt su uključene Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec te Graditeljska škola Čakovec, a nedavno im se  priključila i Tehnička škola Čakovec.

Projekt Laboratorij arhitekture počeo je u prosincu 2017. godine s ciljem edukacije mladih i pružanjem mogućnosti za stjecanje znanja i vještina s područja arhitekture. Nakon edukacije i teorijskog dijela, srednjoškolci se nalaze u drugoj fazi projekta, koja uključuje radionice intervencije u izgledu čakovečkih prostora. 

– Nakon obavljene analize grada, polaznici radionice odlučili su poraditi na području oko Trnave, jednom od glavnih prostornih problema u Čakovcu. Okolica Trnave mjesto je neiskorištenih zelenih površina, a prostoru nedostaje kvaliteta oblikovanja. Naš je cilj bio malim intervencijama stvoriti prostor koji će svojim izgledom i funkcijama privlačiti lokalno stanovništvo – rekla je voditeljica projekta Blanka Levačić.

Na četverodnevnim radionicama, od 10. do 13. rujna, učenici su uz pomoć edukatora realizirali svoje ideje i planove provodeći nekoliko intervencija u prostoru grada i time izazvali pozitivne reakcije građana. Zapuštenoj pješačko biciklističkoj stazi kod Elektre, trima osnovnim bojama i različitim uzorcima, polaznici radionice pružili su novi izgled. Marljivo rade i na brojnim intervencijama koje će provesti do završetka projekta, što je predviđeno za veljaču sljedeće godine. 

Također, učenici Gimnazije Josipa Slavenskog postali su ‘Generacija Next’, dio programa kojim Hrvatski Telekom potiče mlade i čitavo društvo na usvajanje novih znanja i realizaciju praktičnih projekata iz STEM područja. Naime, žiri Hrvatskog Telekoma izabrao je 45 projekata koje će učenici sa svojim mentorima razvijati ove školske godine. 

– ‘Među izabranima je projekt ‘Robotika u školi’ koji će u Gimnaziji provoditi profesorica Karmena Vadlja Rešetar i profesor Miljenko Blažeka. Radionica za mentore pod imenom ‘Start Smart with IoT’ povodom predstavljanja početka praktične faze donacijskog programa Generacije Next održana je u srijedu, što znači da smo spremni postati generacija budućnosti. Krećemo!’ – stoji u objavi na Facebook profilu Gimnazije Josipa Slavenskog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije