FOTO Frankofonija u SŠ Prelog – kuhanje na francuski i međimurski

Uz mnogobrojne izlete i aktivnosti u Srednjoj školi Prelog u utorak, 27. ožujka 2017. obilježen je Međunarodni dan Frankofonije, gdje su francuski i učenici SŠP zajedno pripremali francuske slastice.

Voditelji radionica bili su stručni učitelji kuharstva – Benoît TROPLONG iz Lycee Jean Capelle te Anica Naranđa, Danijel Naranđa, Slađana Herman, Kruno Tilošanec, Vlado Turek i Gordana Žvorc iz SŠ Prelog. Radionicu pripreme koktela vodio je Josip Bajsić i Zoran Tomašić. Ovaj događaj uvršten je na popis događanja Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Naime, ožujak je tradicionalno mjesec Frankofonije kada su diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, organizirane brojne radionice, filmske projekcije, predavanja te ostala događanja vezana uz francuski jezik i kulturu.

Poznato je da se francuskim jezikom koriste brojni narodi u svijetu, bilo kao službenim, prvim ili drugim jezikom, pa je francuski jezik s ukupno 129 milijuna frankofona 10. jezik po brojnosti govornika. Osim u Francuskoj, francuski je službeni jezik u Belgiji, Švicarskoj, Kanadi, Luksemburgu, Monaku te u mnogim afričkim državama poput Kameruna, Ruande ili Burkine Faso, ali i u dijelu Azije, Indije te u nekim državama u Oceaniji.

Ne smije se zaboraviti da je francuski jezik diplomacije te jedan od 3 najvažnija jezika Europske unije sa sjedištem Europskog parlamenta upravo u francuskom Strasbourgu. Stoga se važnost i raznolikost francuskog jezika i kulture želi prikazati na što maštovitiji način svake godine tijekom mjeseca ožujka i u Srednjoj školi Prelog.

Budući da je Francuska najpoznatija zemlja u kojoj je francuski službeni jezik, učenici će izraditi plakat na kojemu će prikazati najvažnije simbole, znamenitosti ili stereotipe vezane za Francuze, francuski jezik i kulturu. Kako bi francuski jezik približili učenicima, koristili su i neke od najpoznatijih francuskih riječi poput oui, non, merci, excusez-moi, bonjour te riječi koje koristimo u hrvatskom, a imaju podrijetlo u francuskom poput bistro, déjà vu, chic ili kroasan.

Srednja škola Prelog u sklopu Erasmus+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju ugošćuje 7 francuskih učenika te 4 nastavnika u pratnji u trajanju od 11. ožujka do 15. travnja 2018. godine.

Učenici će usvajati stručna znanja i vještine te posebnosti gastronomske ponude našeg Međimurja, a stečena iskustva moći će primijeniti u svom budućem zanimanju. Slobodno vrijeme učenici provode obilazeći kulturne i povijesne znamenitosti u Međimurju i okolici.

Učenici Abygaël Fayolle, Eva Fontana, Coline Rousset, Lucas Sicard, Nilyan Deram, Tracy Morio i Emeline Potin pohađaju strukovnu srednju školu Lyceé Jean Capelle u francuskom gradiću Bergeracu, romantičnom gradiću u vinskoj regiji na jugu Francuske. U sklopu ove suradnje i provođenjem Erasmus+ strukovne prakse i učenici Srednje škole Prelog tamo obavljaju dvotjedne stručne prakse.

Ove godine u razdoblju od 23. travnja do 7. svibnja u Bergeracu će 6 učenika SŠP, ugostiteljskog smjera te stručna učiteljica kuharstva Anica Naranđa obaviti svoju dvotjednu praksu i stručno usavršavanje. Do sada je već 16 učenika Srednje škole Prelog bilo u Francuskoj vrativši se s lijepim uspomenama, neprocjenjivim iskustvom i novim prijateljstvima.

Budući da Srednja škola Prelog obrazuje buduće kuhare i slastičare, želja je bila da se učenici povodom Međunarodnog dana Frankofonije izraze i na tom području. Dobro je poznato da je Francuska jedna od najvažnijih zemalja s izvrsnom gastronomijom, zemlja koja ima više od 300 vrsta sireva, čiji su vino i šampanjac jedni od najboljih i najcjenjenijih u svijetu, a kroasan i baget jedni od najprepoznatljivijih simbola.

Upravo zato je Srednja škola Prelog organizirala mali francuski bistro te uz pomoć učenika i stručnih nastavnika pripremila neke od najvažnijih francuskih slastica i jela poput šarenih makrona u različitim bojama, musa od bijele i crne čokolade, poznatih eklera, kroasana te nezaboravnog quiche Lorrainea. Osim toga, gostima su poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva, a svi su mogli uživati i u prigodnoj francuskoj glazbi koja je uvelike pridonijela ugodnom ambijentu te je stvorila pravi francuski štih.

Ariju iz opere Les Misérables (Jadnici) izveo je Filip Hozjak (bivši učenik SŠ Prelog).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije