REZULTATI 60. Županijskog natjecanja mladih tehničara

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Županijsko stručnog vijeća učitelja tehničke kulture 2. ožujka su u Graditeljskoj školi treći a u Tehničkoj školi osmi put za redom organizirali Županijsko natjecanje mladih tehničara u sklopu 60. državnog natjecanja. Prije početka samog natjecanja na svečanom otvaranju u holu sportske dvorane Graditeljske škole okupilo se 160 učenika natjecatelja iz osnovnih škola Međimurske županije sa svojim mentorima te članovi ocjenjivačkih povjerenstava. Nisu došli učenici samo iz jedne osnovne škole.



Ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić u svoje ime i u ime svih djelatnika škole svim je sudionicima natjecanja poželio ugodan boravak u školi. Zatim se skupu obratio međimurski župan Matija Posavec. Naglasio je važnost tehničke kulture u našem društvu i čestitio tehničarima na do sada postignutim odličnim rezultatima na državnim natjecanjima. Spomenuo je da predstoji obnova radionica u obje srednje škole tako da će učenici u budućnosti imati još bolje uvjete u svom obrazovanju.



Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, zahvalio je školama što prihvaćaju domaćinstvo i time učenicima omogućuju odlične uvjete za provođenje natjecanja. Ujedno to je prilka učenicima da bolje upoznaju škole domaćine, jer prema dosadašnjoj praksi dosta nekadašnjih natjecatelja mladih tehničara kasnije se uisalo u te škole. Svim natjecateljima poželio je dobar rezultat, a pobjednicima da uspješno predstave međimurske tehničare na predstojećem državnom natjecanju koje će se održati od 9. do 12. travnja u Istri. Potom je Branko Sušec, pročelnik za društvene djelatnosti Međimurske županije, koji redovito prati županijska natjecanja mladih tehničara otvorio natjecanje.



Za plasman na državno natjecanje natjecalo se u dvanaest područja. Unutar područja natjecanje se odvijalo u tri dijela. Pvi dio, pisana provjera znanja za sve je natjecatelje održan u Graditeljskoj školi, dok se za drugi i treći dio natjecanja ‘izrada tehničke tvorevine’ i ‘obrane rada’ iz područja ‘strojarske konstrukcije’, ‘obrada materijala’, ‘robotike’ i ‘robotskog spašavanja žrtve’ održalo u Tehničkoj školi.



Do nivoa županije priređena je izložba fotografija te smotra radova s prikazom ispaljivanja modela raketa mladih članova Modelarske sekcije Aerokluba ‘Međimurje’”.



U slobodno vrijeme učenika, do objave rezultata, profesori Graditeljske škole su brinuli o učenicima koji su obišli školu i učenički dom te su ručali u restoranu učeničkog doma.



Prema područjima natjecanja prvaci su ostvarili direktni plasman na državno natjecanje. Postoji mogućnost da neki drugoplasirani učenik s velikim brojem bodova bude pozvan na državno natjecanje. Natjecanje je održano po H – programu (redovni školski program po HNOS-u) i P – programu (izvan nastavne i izvanškolske – klubovi tehničke aktivnosti).



Prema H-progamu, učenici petih razreda natjecali su se u području Maketarstvo i modelarstvo. Prvi je Josip Đeri, OŠ Petra Zrinskog iz Šenkovca, mentorica Mihaela Novak, drugo mjesto dijele Judita Herc, OŠ Sveta Marija, mentorica Renata Martinec i Marta Vinko iz OŠ Sveti Martin na Muri, mentorica Dubravka Žignić Resman, slijedi ih Marko Tomašič, OŠ Kuršanec, mentorica Renata Martinec.



Među šestim razredima u Graditeljstvu pobijedio je Rok Škoda iz OŠ Draškovec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, druga je Jana Furdi, OŠ Podturen, mentorica Ružica Murk, a treća je Josipa Jalšovec iz OŠ Goričan, mentor Franjo Jambrović.



Sedmi razredi natjecali su se u dva područja. U području Obrada materijala pobijedio je Lukas Kraljić iz OŠ Selnica, drugi je Roko Posel iz OŠ Sveti Martin na Muri, obojici je mentorica Dubravka Žignić Resman. Treći je Hugo Mađarić iz III. OŠ Čakovec, mentor Zvonko Ljubić.



U Strojarskim konstrukcijama najbolji je Vito Križaić iz III. OŠ Čakovec, mentor Zvonko Ljubić. Ivan Belović iz II. OŠ Čakovec je drugi, mentor Gordan Bartolić, a treći je Lovro Latin, iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Martinec.



Među osmim razredima u dva područja redom najbolji iz Elektrotehnike su Vilim Srnec, OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar, Urban Pokrivač, OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić i Luna Miličević iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Martinec.



Iz Elektronike Lovro Žganec iz OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić je pobjednik, a slijede ga Dorian Strbad iz OŠ Jože Horvata, Kotoriba, mentorica Jelena Tuksar i Noa Petek iz I. OŠ Čakovec, mentor Branko Vujnović.

Najbolji međimurski robotičari, učenici od 5. do 8. razreda su Ema Hatlak (7. r) iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar, drugi je Vito Jambrošić (8. r) I. OŠ Čakovec, mentor Branko Vujnović, dok je treće mjesto osvojio Luka Medvar (7. r) iz OŠ Prelog.



Natjecanje u P – programu nije složeno generacijski, već se u svakom području zajedno natječu učenici 5. do 8. razreda. U području Fotografija najbolja je bila Elena Zeman iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorice Vera Moharić i Renata Martinec, druga je bila Tea Horvat iz OŠ Draškovec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, a treći David Muršić iz OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca, mentorica Nevenka Reif.

U najzahtjevnijem i najskupljem području natjecanja, Robotskom spašavanju žrtve najbolji su redom bili Hrvoje Vurušić, Luka Lukačević i Luka Tkalčec, svi učenici II. OŠ Čakovec, mentor Gordan Bartolić.

U Automatici je pobijdio Marko Borković (8. r) iz I. OŠ Čakovec, mentor Josip Šipek. Slijede ga Andrija Borović iz OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić i Marin Jurinec iz I. OŠ Čakovec.



U Modelarstvu – izradi tehničke tvorevine s uporabnom vrijednošću najbolja je bila Barbara Vinković (8. r) iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Martinec, slijede je Jan Haček iz OŠ Sveti Martin na Muri i Luka Bodulica iz OŠ Selnica kojima je mentorica Dubravka Žignić Resman.

U novom području natjecanja Radiokomunikacije, pobjednici su učenici OŠ Jože Horvata iz Kotoribe i to Nika Buljan, Emanuel Hederić i Vinko Fundak s mentorom Dadom Gresom i vanjskim mentorom Vladimirom Vinkom iz Radiokluba ‘Međimurje’.



Osamnaest učenika je izložilo plakate s po četiri fotografije na zadanu temu ‘Zimske sjene’. Stručno povjerenstvo je najuspješnijima proglasilo radove Emili Novak, Marine Dolenec i Marina Vlašića, svi iz OŠ Prelog. Mentor Silvio Benč.

Nakon što je Željko Medved dvadeset dvije godine za redom pripremao i vodio županijska natjecanja mladih tehničara, ovogodišnje su županijsko natjecanje po prvi put vodili i uspješno proveli Renata Martinec, predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Branko Vujnović, novi voditelj Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije