SIMBOL uglađenosti i kultiviranosti u okružju kosih prozora

>> SIMBOL uglađenosti i kultiviranosti u okružju kosih prozora

…uz Svjetski dan kravate u Tehničkoj školi Čakovec slovo Sanje Novak

Na prijedlog knjižničarke Sanje Novak, učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec u srijedu, 18. listopada 2017. po prvi su put obilježili Svjetski dan kravate. Taj se Dan u Hrvatskoj obilježava od 2003. godine, kada je oko pulske Arene svezana kravata koja je tim činom ušla u povijest kao najduža kravata u svijetu.

Zanimljivim predavanjima o kravati učenicima Škole željeli smo ukazati na beskonačnu simboliku koju pronosi kravata: ljubav, vjernost, slobodu i odgovornost, zajedništvo, institucionalnost, društveni status…, podsjetiti ih da je kravata kulturno i povijesno blago Hrvatske i kao takva simbol hrvatskog identiteta.

Kao što se iza svih velikih stvari krije ljubav, i u priči o kravati ljubav je ishodište i inspiracija, a mnogi su učenici stare običaje oko marame – rupca prepoznali i u današnjim vremenima. Zanimljivim povijesnim pregledom uspjeli smo im približiti kako se kravata razvijala i njegovala kao modni dodatak. Najvještiji su uspjeli svladati osnove vezanja najjednostavnijeg, tzv. Borninog čvora, čime su, prema Oscaru Wildeu, učinili “prvi ozbiljan korak u životu svakog muškarca”.

Malo iznenađenje pripremili smo i za profesore Škole. Veliki odmor tog su dana proveli na nešto drugačiji način, u knjižnici. Uz kavu i kolače, profesor Markus Pilić pripremio im je kratku i duhovitu prezentaciju o kravati Pet minuta za povijest, a 2.TG upotpunio je događaj svojim nastupom.

Želeći ukazati na zajedništvo u različitosti, na Dan kravate pozvali smo sve da u Školu dođu sa svojom najdražom kravatom, a taj smo trenutak obilježili zajedničkom fotografijom u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni. Time smo u prostore naše Škole unijeli dašak svečanog obilježavanja Svjetskog dana kravate u njenoj domovini, Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije