SMOTRA projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja

>> Smotra projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja

U organizaciji III. osnovne škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec te domaćinstvo Srednje škole Čakovec, održana je 4. međužupanijska / 6. županijska smotra projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole – smotra Projekt građanin.

Ove su godine vrijedni učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 19 projektnih tema u lokalnoj zajednici, od čega 9 u predmetnoj nastavi, 8 u razrednoj nastavi osnovnih škola te 2 u srednjim školama. Učenici svojim projektima djeluju na poboljšanje zajednice u kojoj žive, ukazuju na probleme i pronalaze rješenja, čime se izravno uključuju u život svoje lokalne zajednice.

Smotru je svečano otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, uz čestitke svim školama na izradi kvalitetnih projekata, a pritom su mu ‘mali građani’ zahvalili na tome što je još 2012. kada je prvi puta otvarao smotru pružio podršku i dodatni vjetar u leđa učenicima i učiteljima za rad na novim projektima. Istaknuo je kako će ponuđena rješenja za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, uočena i ponuđena od strane učenika, biti itekako korisna svima u javnom sektoru.

Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za građanski odgoj i obrazovanje u AZOO-u istaknuo je kako su međimurski školarci pokazali da su spremni postati odgovorni građani društva, uz svoju samostalnost i inicijativu, što su prepoznali i u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Podršku Smotri svojom je nazočnošću pružila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U ime organizatora i domaćina sve prisutne pozdravila je Nataša Hajdinjak, ravnateljica III. OŠ Čakovec. Istaknula je kako je za jedan projekt potrebno izdvojiti puno sati planiranja i izrađivanja rada. Čestitala je učenicima i učiteljima na uloženom trudu i vremenu te ohrabrila učenike prije predstavljanja projekata pred članovima povjerenstva riječima: ‘Ne sumnjam u vas, želim vam svu sreću’.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica savjetnica u VI. OŠ Varaždin, obratila se sudionicima i uzvanicima. Objasnila je propozicije Smotre i zaželjela svima puno uspjeha u obrani svojih projekata. U sastavu deveteročlanog Povjerenstva bili su: Aleksandra Oreški, VI. OŠ Varaždin; Aleksandra Ličanin, Međimurska županija; Sandra Vlahek, OŠ Donji Kraljevec; Ana Jeđud, III. OŠ Čakovec; Branka Bedić, Gospodarska škola Čakovec; Lucija Sanjković Horvat, Srednja škola Čakovec; Marija Ciceli Stanković, Međimurska županija; Igor Mesarić, Grad Čakovec i Ines Virč, Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu.

U prigodnom programu svečanosti predstavili su se učenici Karla Jambrović iz Srednje škole Čakovec, Marcela Mesarić iz Gospodarske škole i Matija Levačić iz III. OŠ Čakovec kao voditelji programa, zatim zbor Srednje škole Čakovec s mentoricom Petrom Horvat i bend Srednje škole Čakovec, učenici 2.a, III.OŠ sa scenskom igrom uz vodstvo mentorice Štefanije Mustač, učenici Silvio Vlah i Nikolina Jurović iz Gospodarske škole, zbor III. OŠ uz vodstvo mentorice Marine Korunek.

Kao gošće nastupale su članice Ženske vokalne skupine Stridonne koje i same čuvaju zavičajni identitet, promoviraju naš kaj i Međimurje. Čule su da to rade i sudionici Smotre i kao dar za njihov trud odučile su otvorenje smotre uveličati spletom međimurskih pjesama.

Učenici su bili veoma uspješni u obrani svojih projekata i nestrpljivo čekaju Poziv za Državnu smotru koji stiže krajem travnja. Vjerujemo u odlične rezultate međimurskih i varaždinskih ‘malih građana’. Srdačno zahvaljuju izdavačkoj kući Alfa iz Zagreba čiji su predstavnici, Robert Martin i Margareta Hudiček, također nazočili Smotri i razveselili sudionike Smotre prigodnim poklonima. Državna smotra održat će se 20. svibnja 2017.u Zagrebu u organizaciji AZOO-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije