Projektni dan u Srednjoj školi Prelog

Učenici Srednje škole Prelog 8. prosinca mogli su otkriti svoje talente u različitim radionicama u školi od 7.30 do 13.00 sati. Srednja škola Prelog priključila se inicijativi Europske komisije u Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Tako je ovaj događaj i zabilježen na europskoj karti događanja vezana za taj tjedan. Geslo projektnog dana bilo je Otkrij svoje talente! Cilj je inspirirati i potaknuti sve na otkrivanje i upotrebu vlastitog talenta kroz visokokvalitetne programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji su odskočna daska za uspješne karijere.

Učenici su mogli birati između 25 radionica, prisustvovati na 2 predavanja i jednoj projekciji. Prvi gost predavač bio je gospodin Mario Šušak iz KWVD-a. Hrvatski gospodarski savez iz Frankfurta na Majni partner je škole u provođenju ERASMUS+ projekata u suradnji s Agencijom za mobilnosti i programe Europske unije.

Na predavanju je bila riječ o trenutnom projektu The Mobility Bridge II i prijašnjim projektima u sklopu kojeg je Srednja škola Prelog u 3 godine organizirala 92 dvotjedne stručne prakse u Njemačkoj, Sloveniji, Latviji, Francuskoj te na Malti za učenike.

Drugi gost bila je dr.sc. Josipa Cvelić Bonifačić u ime Kamping udruženja Hrvatske. Istaknula je važnost kamping turizma u Hrvatskoj te nas osvijestila o mogućnostima kamping turizma i u Međimurju. Možemo očekivati daljnju suradnju!

Učenici se nisu zadržavali samo u prostorijama škole nego su i izašli u grad i prirodu. Šetnicom kroz Prelog učenici su bili u ulogama turističkih vodiča i turista te tako čuli zanimljivosti o gradu Prelogu. I to na njemačkom i engleskom jeziku! Ova radionica osim što je bila zabavna, bila je i edukativna.

Šetnice su vodili sami učenici uz pratnju profesora. Ekološka sekcija napustila je područje grada i uputila se u istraživanje ekosustava našeg kraja. Ekipa knjiških moljaca boravila je u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga i na jedan dan se okušala u ulozi knjižničara. Vrlo kreativna i srdačna knjižničarka Maja Lesinger potrudila se radoznaloj ekipi predstaviti rad knjižnice i poslove knjižničara, a na kraju su se zabavili uz Teen trivia kviz.

Kreativci i zaštitnici prirode bojali su platnene vrećice koje su prodavali na tržnici u Prelogu 10. prosinca u sklopu sajma u 9.00 sati. Matematičari su mogli šivati namatematički način, baviti se twistingom, izrađivati origami ili šifrirati, a nadamo se i dešifrirati – poruke.

Računica nije ni izostala na radionici Računovodstvo obrta u turizmu. Na veliko se raspravljalo i na radionicama o ljudskim pravima i abortusu. Iako su mišljenja bila podijeljena, svi su se složili oko toga da su naši kuhari i slastičari najbolji. Naime, na kuharskim radionicama Moje tortilje, Slatko-slani muffini, Čarolija božićnih okusa i slastičarskoj radionici Čoko svi su uživali.

Kad se dobro jede, treba paziti da to bude i zdravo. A o tome su brinuli na radionici U zdravom tijelu zdrav duh. Od ranih jutarnjih sati bilo je moguće sudjelovati na rasplesanoj radionici i usvojiti neke nove korake za maturalni ples. Za umorne noge spremao se čudotvorni balzam s ljekovitim biljem koji su spremali u cjelodnevnoj radionici izrade balzama.

Jezičari su surađivali s našim kuharima i pekarima te je tako nastao Mistery dinner na kojem se trebao otkriti ubojica i Der Nikolaus kommt vorbei, gdje su učenici radili krampuse od tijesta. Bilo je i anketiranja, priče iz Frankfurta naših učenika koji su tamo bili na praksi te francuske kuharice na francuskom jeziku. Informatički nadareni učenici sve božićne recepte naše škole objedinili su u Božićnoj kuharici.

U svakom slučaju možemo reći da je bilo puno prilika za otkrivanje talenata te se nadamo da ćemo i sljedeće godine imati priliku maknuti se od svakodnevne rutine u školi i istražiti naše talente.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije