Učenici Srednje škole Čakovec na dvotjednoj praksi na prekrasnoj Malti

Srednja škola Čakovec drugu godinu za redom sudjeluje u projektu The Mobility Bridge kao članica konzorcija koji čine još SŠ Prelog, ETŠ Čakovec i TŠ Čakovec. Škola na ovaj način nastoji nagraditi najbolje učenike iznimno traženih i cijenjenih medicinskih zanimanja i omogućiti im mobilnost kako bi se upoznali sa strukom i načinima rada u drugim državama Europske unije.

Projekt je namijenjen učenicima strukovnih zanimanja kako bi im omogućio obavljanje stručne prakse u inozemstvu, poboljšanje njihovih jezičnih kompetencija, upoznavanje s metodama rada u struci i razlikama koje postoje te upoznavanje kulture kraja u kojem obavljaju praksu. Devetero učenika SŠ Čakovec boravilo je na Malti, a kako im je bilo, pročitajte u osvrtu učenica Lee i Karle Zadravec.

Nakon natječajnog procesa u lipnju te iščekivanja rezultata, koordinator projekta u našoj školi, Mladen Tota, prof., nam je javio da smo odabrane za praksu na Malti! Našoj sreći nije bilo kraja iako nismo točno znale što nas čeka u, za nas, pomalo egzotičnoj Malti. Projekt The Mobility Bridge II omogućio nam je obavljanja dvotjedne prakse na otoku Malti, malom otočiću smještenom nedaleko od Sicilije te manje od 300 km od obale Afrike.

U utorak, 03.10.2016., nakon jezičnih i stručnih priprema, krenuli smo prema Beču gdje smo se mnogi od nas po prvi puta u životu ukrcali u avion i krenuli prema Malti uz pratnju profesorice Irene Pevec Jurešić. Uz nas devetero iz SŠ Čakovec bilo je i 7 učenika iz SŠ Prelog uz pratnju prof. Kristine Jančec.

Prva dva dana služila su za upoznavanje otoka i njegovih znamenitosti. Što se tiče vjere, Malta je izrazito katolička zemlja i jednim od najvećih udjela rimokatolika u stanovništvu pa smo tim putem posjetili crkvu Sv. Pavla. Također smo obišli glavni grad Valletu i manja mjesta kao što su M’dina i Rabat. Jedan dan potrošili smo na razgledavanje prekrasnih otočića Comina i Goza gdje smo u poznatoj Blue lagoon plaži uživali na ugodnoj temperaturi od 28°C.

Zatim je stigao dan D-dan – prvi dan prakse. U velikom iščekivanju, ali pomalo nervozno, stigle smo do bolnice Mater dei. Prvi dan prošao je vrlo lagodno. Bilo je to samo upoznavanje sa zdravstvenim djelatnicima i odjelima ginekologije, rodilišta i same rađaone. Što se tiče drugog dana primjenjivali smo osobne mjere sigurnosti tako što smo koristili pravila asepse i antisepse, u svrhu zaštite zdravlja i okoliša naučile smo pravilo odlagati, upotrebljavati i skladištiti opasne lijekove te kontaminirani otpad (igle, šprice i ostali medicinski otpad).

Sljedećih dana brinule smo za pacijente, njihovu sigurnost tijekom zdravstvene njege, pripremale sobe prema njihovim potrebama, sudjelovale u osnovnim pripremama trudnice za porod, sudjelovale u postupcima sprječavanja komplikacija nakon poroda, u njezi novorođenčeta te kod otpusta novorođenčeta i babinjače. Također smo u slučaju teško pokretljive pacijentice pomagale kod ustajanja iz kreveta i primjenjivale medicinska pomagala, kod operiranih ginekoloških bolesnica pomagale kod hranjenja i davanja tekućine, po potrebi kod nekih pacijentica vršile osobnu higijenu u krevetu, procjenjivale vitalne funkcije te prisustvovale kod samog poroda.

Bilo je ovo jedno prekrasno iskustvo i vrlo zanimljiva dva tjedna provedena na Malti. Osim usavršavanja engleskog jezika i obavljanja prakse u inozemstvu bilo je to fantastično iskustvo gdje smo upoznale prekrasne ljude i prekrasan otok Maltu. Najviše nam se svidjela ljubaznost zdravstvenih djelatnika i njihova volja za radom te velika skrb za svoje pacijente.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije