OŠ Donji Kraljevec u sklopu Erasmus+ projekta posjetila Litvu

>> OŠ Donji Kraljevec u sklopu Erasmus+ projekta posjetila Litvu

Na zanimljivo putovanje u sklopu projekta “Small explorerers in a magic world of European folk culture” uputili smo se u Litvu točnije u glavni grad Vilnius, upoznavali smo tradiciju i običaje litvanskog naroda.

Domaćini su nam pokazali svoju školu koja je zapravo škola za poljsku manjinu u mjestu Rakoys , tamo smo imali radionice izrade nakita od suhog voća, te učili pisati krasopis perom. Posjetili smo i najveći muzej na otvorenom Rumšiškeš, a u njihovom glavnom gradu Vilniusu Nacionalni muzej, svirali njihove tradicionalne instrumente, razgledali grad i njihov Parlament, dvorac Trakai , isprobali litvansko jelo Kibinai, posjetili prodavaonicu jantara i izrađivali privjesak, a u kožarskoj radionici izrađivali kožne narukvice, pekli kruh u staroj kući koja je ujedno i privatni Muzej, također smo posjetili grad Kaunas kojeg smo razgledali i posjetili znamenitosti.

Najviše nas je impresionirala priredba brojnih folklornih ansambla, gdje su čak povezali folklor sa rock bendom.

Litva je država sa čijom kulturom nismo bili upoznati ranije ali nam je bilo zanimljivo promatrati ljude i način života koji se razlikuje u glavnom gradu koji je urban i moderan i okolice koja je još uvijek siromašna,na kraju smo bili puni dojmova jer smo upoznali dobre ljude koji su nas toplo prihvatili i pokazali nam što imaju kako bi nam približili svoju kulturu i običaje.

Na mobilnost su bile učenice Marta Lukša(8.r) i Martina Žvorc (8.r), pedagog škole Maja Lukman Šprajc te koordinatorica projekta Ljerka Toplek.

U projektu sudjeluju 7 država (Poljska, Italija, Portugal, Litva, Turska, Hrvatska i Španjolska) sljedeća mobilnost odvija se u Hrvatskoj u OŠ Donji Kraljevec u periodu od 5.12.-9.12.2016.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije