Klinci iz Međimurja kamerom žele promijeniti svijet

Učenici osnovnih i srednjih škola prošle su godine prionuli velikom poslu – kamerama su trebali ovjekovječiti ‘druge’, odnosno ‘drugačije’ u svojoj okolini. Neki su bili premaleni da drže kamere pa su to činili njihovi učitelji. Drugi su dobili dozvole da snimaju na mjestima gdje nijedan novinar nije uspio doći.

Njihove kamere zabilježile su nevjerojatne, tople ljudske priče. Sve su prijavljene za HRT-ov projekt “Drugi”. Kriteriji su bili jasni: djeca do četvrtog razreda osnovne škole mogla su naslikati neki običaj svojeg zavičaja, otpjevati pjesmu, zaplesati ili snimiti kraći video o svojoj baštini, javlja Jutarnji.hr.

Stariji su se bavili “drugima”. Na natječaj je prijavljeno 200 radova iz više od 150 škola. Nakon pregleda svih pristiglih radova Program za djecu i mlade HRT-a objavio je najbolje, koji će se prikazati u njihovu Školskom programu, kao i na portalu skolski.hr. Među njima su i dvije škole iz Međimurja.

OŠ Petar Zrinski Šenkovec

Udruživši snage s učiteljima i roditeljima, učenici prvog i drugog razreda škole snimili su film “Valentinovo – običaji”. Bavili su se različitim načinima proslave dana zaljubljenih u Međimurju i Slavoniji. Mentorice Vesna Golub i Ladislava Šestak Horvat djeci u grupi izvannastavnih aktivnosti predložili su da snime film o narodnim običajima. Djeca su se oduševila idejom i počeli su istraživati običaje. Na kraju su se složili da se njihov film bavi upravo Valentinovom.

– Cijeli prvi i drugi razred zajedno je snimao, dakle, nas 35. Bilo je jako lijepo i zanimljivo, jer je svaki od nas imao svoj zadatak kojeg je mora obaviti. Bili smo jako ponosni kad smo završili snimanje i vidjeli ono što smo napravili – kaže Dora Fažon, koja je s prijateljima sudjelovala u snimanju filma.

Mentorice malih filmaša kažu kako su svi vrlo ozbiljno odradili svoj posao, a moguće je da će jedan od njihovih budućih projekata također biti filmski.

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

Severina je 12-godišnja Romkinja koja je prošle godine bila na državnom natjecanju iz Lidrana. Njeni godinu dana stariji školski kolege odlučili su kako je upravo njena priča ona koju treba ispričati. Malena živi s mnogobrojnom obitelji u naselju Piškorovac.

– Njena obitelj je siromašna, jer imaju mnogo djece. No, jako su srdačni i dragi. Kad smo Severini rekli da želimo snimati priču o njoj, jako se iznenadila i obradovala. Njeni su nas roditelji lijepo dočekali kad smo došli u Piškorovac i stalno su ponavljali kako ne mogu vjerovati da baš o njihovoj kćeri snimamo film – kaže 13-godišnja Marta Novak, koja je snimala s pet razrednih prijatelja, piše Jutarnji.hr.

Severina je svima inspiracija jer je dobra učenica i, kaže Marta, jako je talentirana kad je riječ o recitacijama. Iako joj životni uvjeti nisu blistavi, trudi se biti što bolja, a u tome je njena obitelj podržava. Uvijek je nasmiješena i draga prema svima.

– Kad smo joj pokazali završeni film, bila je jako sretna. Mi isto. Ona pokazuje kako su mnogi u krivu što njen narod gledaju poprijeko. Nema veze tko si i gdje si rođen, bitno je što radiš i koliko se trudiš – dodaje Marta. Njihove ponosne mentorice su učiteljice Iva Mihalic Krčmar i Nikolina Hampamer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije