Školska zgrada dobila kravatu

>> Školska zgrada dobila kravatu

Kako se dana 18. listopada već osam godina obilježava svjetski dan kravate, učenici Osnovne škole Podturen ove su ga godine proslavili prigodnim aktivnostima. Istražili su povijest i simboliku nošenja svima poznatog i vrlo raširenog modnog dodatka. Domovina kravate je Hrvatska jer su hrvatski vojnici u 17. stoljeću na više bojišta nosili jedinstvenu vojnu odoru sa prepoznatljivim detaljem – maramom oko vrata. Nju su svojim momcima oko vrata vezivale djevojke u znak vjernosti i ljubavi. Probirljivi Parižani prvi su prihvatili taj modni detalj i počeli nositi elegantnu i profinjenu kravatu ( “a la Croata”) da bi se vremenom taj način odijevanja proširio Europom kao simbol kulture i zajedništva.

Kravata je danas modni dekorativni predmet sašiven od raznovrsnih materijala i nosi se tradicionalno ili kreativno na bezbroj načina vezivanja. Učenici su na tu temu izradili plakate i prezentacije na satovima hrvatskog jezika , a na satovima likovne kulture ostvarili vrlo maštovita rješenja za neke buduće kravate koja su izložena u školskim hodnicima, dok je školska zgrada dobila svoju pet metara dugu kravatu, također rad učenika.

Ovaj zanimljivi međupredmetni projekt zamislile su i organizirale učiteljice hrvatskog jezika Tajana Gašparić i učiteljica likovne kulture Blaženka Križan. Neki od ciljeva projekta su razvoj kreativnosti i osjećaja za lijepo te odgoj za poštovanje drugih osoba i kulturnih identiteta drugih naroda.

Mnogi učenici razredne i predmetne nastave rado su se uključili i dali svoj doprinos, a neke od njih ću spomenuti: Marta Mesarek, Luka Andrašec, Karlo Bobičanec, Darko Levačić, Bernarda Kinderić, Sofija Modlic, Iva Glavina, Jana Furdi i dr. Kako se dana 18. listopada već osam godina obilježava svjetski dan kravate, učenici Osnovne škole Podturen ove su ga godine proslavili prigodnim aktivnostima. Istražili su povijest i simboliku nošenja svima poznatog i vrlo raširenog modnog dodatka.

Domovina kravate je Hrvatska jer su hrvatski vojnici u 17. stoljeću na više bojišta nosili jedinstvenu vojnu odoru sa prepoznatljivim detaljem – maramom oko vrata. Nju su svojim momcima oko vrata vezivale djevojke u znak vjernosti i ljubavi. Probirljivi Parižani prvi su prihvatili taj modni detalj i počeli nositi elegantnu i profinjenu kravatu ( “a la Croata”) da bi se vremenom taj način odijevanja proširio Europom kao simbol kulture i zajedništva.

Kravata je danas modni dekorativni predmet sašiven od raznovrsnih materijala i nosi se tradicionalno ili kreativno na bezbroj načina vezivanja. Učenici su na tu temu izradili plakate i prezentacije na satovima hrvatskog jezika , a na satovima likovne kulture ostvarili vrlo maštovita rješenja za neke buduće kravate koja su izložena u školskim hodnicima, dok je školska zgrada dobila svoju pet metara dugu kravatu, također rad učenika.

Ovaj zanimljivi međupredmetni projekt zamislile su i organizirale učiteljice hrvatskog jezika Tajana Gašparić i učiteljica likovne kulture Blaženka Križan. Neki od ciljeva projekta su razvoj kreativnosti i osjećaja za lijepo te odgoj za poštovanje drugih osoba i kulturnih identiteta drugih naroda. Mnogi učenici razredne i predmetne nastave rado su se uključili i dali svoj doprinos, a neke od njih ću spomenuti: Marta Mesarek, Luka Andrašec, Karlo Bobičanec, Darko Levačić, Bernarda Kinderić, Sofija Modlic, Iva Glavina, Jana Furdi i dr. Kako se dana 18. listopada već osam godina obilježava svjetski dan kravate, učenici Osnovne škole Podturen ove su ga godine proslavili prigodnim aktivnostima.

Istražili su povijest i simboliku nošenja svima poznatog i vrlo raširenog modnog dodatka. Domovina kravate je Hrvatska jer su hrvatski vojnici u 17. stoljeću na više bojišta nosili jedinstvenu vojnu odoru sa prepoznatljivim detaljem – maramom oko vrata. Nju su svojim momcima oko vrata vezivale djevojke u znak vjernosti i ljubavi.

Probirljivi Parižani prvi su prihvatili taj modni detalj i počeli nositi elegantnu i profinjenu kravatu ( “a la Croata”) da bi se vremenom taj način odijevanja proširio Europom kao simbol kulture i zajedništva. Kravata je danas modni dekorativni predmet sašiven od raznovrsnih materijala i nosi se tradicionalno ili kreativno na bezbroj načina vezivanja. Učenici su na tu temu izradili plakate i prezentacije na satovima hrvatskog jezika , a na satovima likovne kulture ostvarili vrlo maštovita rješenja za neke buduće kravate koja su izložena u školskim hodnicima, dok je školska zgrada dobila svoju pet metara dugu kravatu, također rad učenika.

Ovaj zanimljivi međupredmetni projekt zamislile su i organizirale učiteljice hrvatskog jezika Tajana Gašparić i učiteljica likovne kulture Blaženka Križan. Neki od ciljeva projekta su razvoj kreativnosti i osjećaja za lijepo te odgoj za poštovanje drugih osoba i kulturnih identiteta drugih naroda. Mnogi učenici razredne i predmetne nastave rado su se uključili i dali svoj doprinos, a neke od njih ću spomenuti: Marta Mesarek, Luka Andrašec, Karlo Bobičanec, Darko Levačić, Bernarda Kinderić, Sofija Modlic, Iva Glavina, Jana Furdi i dr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije