Jan Kos osvojio 1. nagradu na 47. Danima kajkavske riječi

Dani kajkavske riječi tradicionalna su manifestacija koja se održava od 1970. godine, a u sklopu nje održava se i književna manifestacija ‘Zbor malih pjesnika’. 47. po redu manifestacija Dani kajkavske riječi održala se u Zlataru u subotu, 24. rujna, a učenik 8. razreda OŠ Gornji Mihaljevec Jan Kos, osvojio je prvu nagradu za pjesmu Duša zemle međimurske pod mentorstvom prof. Lidije Novak Levatić.

Manifestacija Zbor malih pjesnika održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije.

Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar kao nositelj organizacije s Gordanom Valjak na čelu, u suradnji s Gradom Zlatarom, Radijom Zlatar, Turističkom zajednicom te brojnim udrugama i ustanovama, pripremilo je bogat program prepun kulturnih, etno, zabavnih i sportskih sadržaja u kojima smo dijelom i mi sudjelovali te im ovim putem zahvaljujemo na srdačnosti i nagradi.

Na natječaj Zbor malih pjesnika odazvalo se 48 škola iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Primorsko–goranske, Koprivničko–križevačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Ukupno 328 pjesama, a naša najbolja!

Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat – Vukelja, dr. sc. Joža Skok, dr. sc. Ivo Kalinski dodijelila je nagrade u nekoliko kategorija, a Jan Kos, učenik 8. razreda OŠ Gornji Mihaljevec osvojio je nagradu za najbolju pjesmu, Duša zemle međimurske!

Skromno je progovorio o ljepotama međimurske zemlje i o svim detaljima koji ju čine toliko posebnom. Sam nastup mladog pjesnika protekao je besprijekorno pod budnim okom Blanke Sviben, a pravo bogatstvo i “čuđenje u svijetu” su zapravo bili mali stvaraoci koji su nastupali u narodnim nošnjama svoga kraja.

Prenoseći tako ljepotu kulture, ostaje nam samo vjera u buduće naraštaje. Ako ćemo suditi prema ovome što smo danas vidjeli, tradicija itekako živi u pjesmama i izvedbama najmlađih te počiva u svakodnevnom življenju iste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije