TŠČ-ovci na Ljetnoj školi znanosti (Summer School of Science)

U novu nastavnu godinu s novim spoznajama

Slavonski grad Požega proteklog je srpnja bio domaćin Ljetne škole znanosti na kojoj su sudjelovali i gimnazijalci iz 3. TG razreda Tehničke škole Čakovec Josip Nino Pleh i Jakša Vidović. Cilj je te Škole učenicima otvoriti vrata znanosti i omogućiti im stjecanja novih znanja putevima koji se razlikuju od standardnih školskih okvira.

Radeći u skupinama na praktičnim projektima, pod mentorstvom vrsnih mladih stručnjaka, učenici su na vrlo zanimljiv i njima prihvatljiv način otkrivali svjetove znanstvenih disciplina (biologije, fizike, računalstva…).

O sudjelovanju na Ljetnoj školi znanosti kratak pisani osvrt iznio je njezin sudionik Josip Nino Pleh.

Na sedmodnevnom S3 kampu Ljetne škole znanosti u Požegi sudjelovali su učenici iz Španjolske, Mađarske, Poljske, Srbije i Hrvatske. Sve vezano uz projekt radili smo u požeškoj Gimnaziji u kojoj smo dobivali i obroke, a noćili smo u Hotelu Vila Dora.

Prvi smo se dan podijelili u šest skupina u kojima smo radili na sljedećim projektima: Dan u životu entomologa (The daily life o fan entomologits), Sudska medicina (Forensic Medicine), Misterij svijetlosti (The mystery of light), Svjetleće kemikalije (Chemiluminescence), Svjetleće bakterije (Fluorescent bacteria) i Naučimo robote kako čitati (Let’s teach robots how to read).

Jakša Vidović sudjelovao je na projektu Misterij svjetlosti, a ja sam spoznavao načine kojima možemo Naučiti robote kako čitati. Projekt Naučimo robote kako čitati vodio je Sergey Paramonov, student doktorskog studija na KU Luven, u Belgiji. Naš je zadatak bio napraviti bot koji bi išao na Reddit (jedan internetski forum) s kojeg bi skinuo nekoliko stotina najnovijih komentara, analizirao ih i na najtužniji komentar odgovorio slikom mačke.

Na tom smo projektu radili šest dana i uspjeli smo napraviti bot, a reakcije korisnika Reddita bile su različite – neki ljudi su voljeli naš bot, a neki baš i ne.

Na našim glavnim projektima radili smo oko osam sati dnevno, a navečer smo ponekad imali predavanja i radionice, a ponekad smo uživali u društvenim aktivnostima (društvenim igrama). U subotu poslijepodne bila su nam ponuđena četiri manja projekta i birali smo na kojem bismo željeli sudjelovati.

Odlučio sam se za projekt Bojanje po Gramu na kojem smo bojali bakterije Streptococcus Aureus i Escherichia Coli. Imali smo dva predavanja (o genetskom inženjeringu i entropiji) te jednu radionicu (radionicu oživljavanja). Oživljavanje smo vježbali na specijalnim lutkama. U nedjelju nismo radili ništa vezano uz projekte i taj smo cijeli dan proveli u PP-u Papuk.

Učeći s uživanjem i zanimanjem, u jednoj drugačijoj školi, upoznao sam nove ljude, spoznao mnogo novih stvari i stekao nove prijatelje. Sudjelovanje na Ljetnoj školi znanosti u Požegi otvorilo mi je nove vidike i omogućilo iskustvo kojim sam oplemenio svoja znanja i emocionalni svijet. I sljedeće bih godine želio biti dio tima Ljetne škole znanosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije