Termodinamika na licu mjesta

Posjet elektrani-toplani EL-TO, na zagrebačkoj Trešnjevci i stručni posjet zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u okviru terenske nastave računalnih tehničara u strojarstvu (učenika 3. ST te nekolicine njih iz 4. ST) Tehničke škole Čakovec

Vođeni profesorom Marijanom Horvatom, računalni tehničari za strojarstvo Tehničke škole Čakovec svoju su stručnu ekskurziju započeli posjetom elektrani-toplani EL-TO, u Zagrebu. Prije obilaska prostora elektrane, odgledali smo kratak film o njenoj povijesti, kapacitetima i postrojenju.

Elektranom nas je vodio inženjer elektrotehnike koji je pokazao da su mu za rad na njegovom radnom mjestu nužna i znanja iz područja strojarstva, čime nas je uvelike zainteresirao. Dojmljivi su kapaciteti elektrane te iznenađujuće izdržljiva oprema, a ponajviše dimnjak koji je najviša građevina u hrvatskoj metropoli (viši je od 200 metara). Nakon elektrane, posjetili smo Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu Zagreb čija nas je zanimljiva arhitektonska konstrukcija imresionirala.

Uslijedio je posjet Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon okrepe, u velikoj vijećnici odgledali smo kratak film o Fakultetu te obišli nekoliko kabineta i laboratorija – laboratorij za toplinu i toplinske uređaje, laboratorij za procesna mjerenja i laboratorij za energetska postrojenja.

Kako je cilj naše stručne ekskurzije bio pobliže upoznati područje termodinamike, najviše smo slušali o toplini, kalorimetriji i Sunčevoj energiji kao obnovljivom izvoru energije. Najviše nas se dojmio kabinet opremljen toplinskim kamerama, a jedan od predavača uključio nam je kameru i pokazao nam naše vlastite toplinske slike. Bili smo i na krovu FSB-a na kojem je postavljeno nekoliko solarnih ćelija te smo slušali predavanje o Suncu kao obnovljivom izvoru energije.

Fakultet strojarstva i brodogranje suradnička je institucija na IPA projektu GeothermalMapping (Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala u Republici Hrvatskoj). Stručni posjet završili smo puni dojmova i novih planova za budućnost. (Lucian Belić, 3. ST)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije