Dan kazališta za učenike TŠČ-a

U okviru planiranog školskog kurikula, vezano uz predmetno područje Hrvatski jezik, učenici trećih razreda četverogodišnjih zanimanja odgledali su kazališnu predstavu U registraturi, prema istoimenom literarnom predlošku Ante Kovačića

Scensku izvedbu vrsne glumačke ekipe zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, u režiji Darija Harjačeka, učenici svih pet razrednih odjela sa svojim su profesoricama Hrvatskoga jezika i knjižničarkom Sandrom Vidović odgledali u Gavelli, u Zagrebu u petak, 18. ožujka 2016.


Kao i književni predložak, predstava je spoj tradicionalnog i modernog, realističkih, romantičarskih i naturalističkih elemenata, a u njoj je redatelj na zanimljiv način ovladao kompliciranom romanesknom strukturom.

Simultanošću događanja redatelj uspijeva gledatelju približiti brojne epizode u kojima se sugestivno prikazuje odnos sela i grada, sredina koje su predstavljene likovima koji utjelovljuju društvene tipove, neobično žive i jedinstvene, istovremeno sablasne i groteskne.

Scenski prikaz daje jedan novi kontekst dobro poznatim prizorima, novu dimenziju sagledavanja likova koje su učenici već susreli pročitavši roman ili pogledavši TV seriju. Učenici su sa zanimanjem dva i pol sata pratili sve što se na sceni događalo i dokazali se kao dobra publika, dorasla predstavi koja je zahtjevna u smislu razumijevanja slojevitosti radnje.

Bio je ovo jedan drugačiji nastavni dan, odmak od uobičajenih, svakodnevnih učeničkih obveza, ali ne manje važan kao dio književnoumjetničkog područja vezanog uz sam nastavni predmet Hrvatski jezik. Nakon predstave, učenici su slobodno vrijeme do povratka kućama iskoristili za šetnju Zagrebom i u sunčanom danu razgledali kulturne znmenitosti naše metropole. (kp)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije