Slovenska delegacija posjetila SŠČ povodom uvođenja slovenskoga jezika

>> Slovenska delegacija posjetila SŠČ povodom uvođenja slovenskoga jezika

Srednja škola Čakovec jedina je u Međimurskoj županiji koja svojim učenicima nudi slovenski jezik u sklopu fakultativne nastave.

Tom su prigodom u petak, 1. travnja 2016. u školi gostovali predstavnik slovenskog ministarstva obrazovanja Roman Maurice Gruden, predstavnik ureda slovenske vlade za Slovence u pograničnim područjima i dijaspori Rudi Merljak, predstavnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj Marko Rakovec, kao i predstavnici slovenske nacionalne manjine iz Varaždinske županije: predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Nagelj iz Varaždina Martina Lesjak te članice SKD-a Nagelj Ana Županić i Tatjana Novak.

Domaćini su bili ravnateljica škole Gordana Ramušćak i profesor slovenskog jezika Miroslav Gradečak.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi Ane Županić slijedio je kratki umjetnički program učenika Srednje škole Čakovec koji su izrecitirali tri pjesme recentnog slovenskog književnika Ferija Lainščeka i otpjevali jednu njegovu uglazbljenu pjesmu.

Uzvanici su u kratkim govorima spomenuli kako Međimurska županija i Republika Slovenija već dugi niz godina izvrsno surađuju te da će ih učenje slovenskog jezika još više povezati, a mladim Međimurcima biti poticaj za nastavak studija na slovenskim sveučilištima i/ili traženju posla u toj susjednoj zemlji. U tome će im svakako pomoći i udžbenici za učenje slovenskog jezika koje je učenicima u ime slovenskog ministarstva obrazovanja darovao Roman Maurice Gruden, a Martina Lesjak ukazala je na mogućnost sudjelovanja u raznim hrvatsko-slovenskim projektima i aktivnostima putem SKD-a Nagelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije