U vremenu noviteta knjiga je itekako živ medij

Županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda 2016.

U II. osnovnoj školi Čakovec 22. veljače 2016. održano je županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda. U ovom, sedmom. po redu natjecanju sudjelovalo je 18 škola s ukupno 69 učenika.

Uvodni dio svečanosti vodila je učenica Marta Gluhak, a učenici Izidor Bistrović i Ida Blažinović upotpunili su program uspješnim nastupom, recitacijom i pjevanjem. Ravnatelj Vinko Grgić obratio se natjecateljima, njihovim mentorima, voditeljima projekta te ostalim uzvanicima, a nakon njega je predsjednica Povjerenstva Andrea Gačić dala upute sudionicima. Županijsko natjecanje otvorila je predstavnica Županije, gospođa Blaženka Novak. Grad Čakovec svojom je donacijom bio sponzor ovog natjecanja, a kao predstavnik Grada prisustvovao je Igor Mesarić.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela – kviza znanja i prezentacije plakata. Za kviz znanja učenici su trebali pročitati tri naslova (Poljubit ću je uskoro, možda Š. Storića, Suvišan u svemiru M. Matošeca i Svašta u mojoj glavi M. Gavrana). Za drugi dio natjecanja učenici su izradili plakate i pripremili prezentaciju na temu djela Poljubit ću je uskoro, možda autora Š. Storića.

U kvizu znanja pobjedu je osvojila izvrsna ekipa iz OŠ Nedelišće – učenici Vedran Bogdanović, 6. b, Ivana Foder, 8. b, i Jakov Feher, 5. d, mentorice Zore Hajdarović. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Podturen – učenici Paola Poljaković, 7. a, Marta Mesarek, 6. b, i Anamarija Bujan, 7. a, mentorice Ondine Meznarić. Treće mjesto osvojila je ekipa III. OŠ Čakovec – učenici Dominik Weber, 6. a, Tara Novak, 8. a, i Petra Bainac, 8. a, mentora Dražena Ružića.

U kategoriji izrade i prezentacije plakata prvu nagradu ponovo je osvojila OŠ Nedeliše, učenica Tea Poljak, 8. r. – mentorica Zora Hajdarović. Osvojene dvije prve nagrade za OŠ Nedelišće na ovogodišnjem županijskom natjecanju pokazuju da su se zalaganje i uložen trud isplatili te da je mentorica zaista dobro motivirala i pripremila svoje učenike. Na drugom mjestu bio je učenik Ivan Munđar, 8. r., iz OŠ Ivanovec – mentorica Tanja Radiković, dok je na trećem mjestu učenik iz III. OŠ Čakovec Mislav Štrukelj, 6. r. – mentorica Melita Pavić.

II. osnovna škola Čakovec prvi je put bila domaćin natjecanja Čitanjem do zvijezda, a ekipu domaćina predstavljali su učenici šestog razreda Elena Jankaš, Izidor Bistrović i Noa Kresta s mentoricama Ninom Vugrinec, Lidijom Čečurom i Marijanom Haramijom. Učenica 8. razreda Melita Sandrin predstavila je Školu odličnim plakatom, iskazavši svoj likovni talent i jednostavnost izraza tehnikom akrilnih boja. Iako se nije plasirala na državnu razinu natjecanja, njen će rad biti izložen u prostoru II. osnovne škole Čakovec.

Natjecanje Čitanjem do zvijezda izvanredan je projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara kojim se potiče i promovira kultura čitanja, a učenike motivira da s radošću, uživanjem i znatiželjom otvaraju knjigu. Projekt je to koji budi želju za otkrivanjem i istraživanjem te razvija maštu i kreativno izražavanje putem likovnog rada. Ovaj projekt istovremeno promovira individualno zalaganje i timski rad.

Odaziv velikog broja učenika natjecanju govori o uspješnosti projekta te da knjiga u ovom vremenu ipak nije mrtav medij, nego itekako živ, riječi su ovogodišnje predsjednice Povjerenstva Andreje Gačić. (Županijska povjerenica za provedbu projekta Marijana Haramija)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije