‘Droškovski svati’ 13. veljače u režiji OŠ Draškovec

Na području Grada Preloga, u Draškovcu, priprema se velika manifestacija pod nazivom ‘Droškovski svati’ u režiji Osnovne škole Draškovec. Kroz prikaz tradicionalnih svadbenih običaja, učenici, mještani, ali i ostali važni sudionici formirat će veliku svadbenu povorku te svečano proći ulicama Draškovca.

Gosti će se okupiti ispred dječjeg vrtića u Draškovcu (“mladencove hiže”), a povorka će se kretati prema osnovnoj školi (“mladenkinoj hiži”) dok se svadbeno veselje nastavlja u šatoru ispred Doma kulture Draškovec.

Tijekom dvosatne menifestacije, prikazat će se oproštaj mladenca i mladenke od rodbine, predaja pijevca sokačici, krađa jabuke sa zastave, igra s lažnim mladenkama, predaja svadbenog buketa, plesanje zelja te prikaz običaja “Baba gljive bere”.

Manifestacija, uz oživljavanje svakodnevice i očuvanje kulturne baštine, ima i humanitarni karakter. Tijekom druženja u Domu kulture Draškovec, za vrijeme igrokaza Baba gljive bere, od prisutnih posjetitelja prikupit će se novac za liječenje djevojčice Karle Hižman iz Draškovca.

Svadba će se održati u subotu, 13. veljače 2016. godine s početkom u 10:30 sati. Svadbenu povorku ulicama će pratiti Puhački orkestar Grada Preloga, a počasni vjenčani kum je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Kumstvu će mu se pridružiti ravnateljica škole Margit Mirić koja je ujedno idejna začetnica projekta.

Osim “poznatih” gostiju, u realizaciji sudjeluju brojni mještani Draškovca i okolice, mahom djedovi i bake učenika. Time Osnovna škola Draškovec nastavlja suradnju učenika i pripadnika treće životne dobi koji oplemenjuju rad škole, a škola zauzvrat donosi radost u njihove živote te ih vraća u aktivan život. Tako je u ulozi glavnog voditelja svatova, djed učenice drugog razreda i iskusan kapetan – Ivan Mirić. Svadbeno veselje u Domu kulture svojom će harmonikom osigurati djed Eduard Bermanec. Bake i djedovi sudjeluju i u nabavi narodnih nošnji, tradicionalnih ukrasa, kolača… U provedbu se redom uključuju i lokalni obrtnici pa su do sada podršku ponudili ugostiteljski obrt Lara iz Draškovca i kavana Lovac iz Preloga. U pomoći ne zaostaju ni djelatnici škole – od učitelja do domara.

Zbog velikog opsega organizacije, očekuje se doista velik broj sudionika. Radi se o učenicima, učiteljima i djelatnicima Osnovne škole Draškovec, roditeljima, bakama i djedovima, mještanima Draškovca, Hemuševca, Oporovca, Čukovca i Grada Preloga kojima su upućeni pozivi, udrugama s područja grada te gostima iz Mađarske.

Do realizacije projekta vodila je višemjesečna priprema pa podrška medija doista puno znači. Za sada Vam prenosimo ozračje iz Draškovca gdje se u svakom domu priča o nadolazećim “svatima” te ujedno svjedočimo velikom zanimanju za ovaj događaj. Sve ukazuje na činjenicu da će ovo postati središnji događaj godine u Draškovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije