Europska razmjena božićnih ukrasa

Kakvi su božićni običaji u Danskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj, što za božićni ručak jedu djeca u Velikoj Britaniji i Irskoj, kakve ukrase za božićno drvce izrađuju u Češkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj, sve to doznala su djeca iz međimurskih osnovnih škola u sklopu projekta “Europska razmjena božićnih ukrasa”.

Radi se o projektu na razini Europske unije, a provode ga Informacijski centri EUROPE DIRECT. Tisuće učenika osnovnih škola u zemljama članicama ručno izrađuju ukrase za božićna drvca te ih potom međusobno razmjenjuju. Kroz učenje o običajima i kulturi drugih zemalja djeca na ovaj način uče što znači biti građanin Europe. Ove godine u projektu su sudjelovale 4 osnovne škole iz Međimurske županije – Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Sveta Marija i Prelog, pod koordinacijom Informacijskog centra Europe Direct Čakovec.

Kako bi vršnjacima iz ostalih europskih zemalja prikazali hrvatske božićne običaje, učenici su izradili ukrase i čestitke koje će primateljima dočarati blagdanski ugođaj naših krajeva. Ideja je među učenicima dočekana s oduševljenjem, kažu voditeljice projekta u osnovnim školama.

“Radili smo puno, ali s veseljem. Puno smo naučili o običajima i tradiciji naših partnera iz Europe, a nadamo se da i oni o nama. Dekoracije koje smo poslali drugim školama izradili su članovi licitarske sekcije naše učeničke zadruge. Ta mala licitarska srca predstavljaju dio naše hrvatske baštine, a njima su se nekad i ukrašavala božićna drvca.

Članovi likovne grupe su izradili čestitke s međimurskim motivima, članovi vjeronaučne grupe napravili su prezentaciju o rimokatoličkim običajima vezanima uz Božić, a članovi engleske grupe pozabavili su se više tradicionalnim jelima, darivanju i božićnim pjesmama koje se pjevaju kod nas.

Za nas je ovo bilo jedno veliko i bogato iskustvo te se nadamo još poneki puta sudjelovati u ovom međunarodnom projektu.”, rekla je Marta Lončar – Vinković voditeljica projekta u osnovnoj školi Gornji Mihaljevec.


“Želja nam je bila da božićni ukrasi budu stari, originalni, međimurski, izrađeni od priručnih i prirodnih materijala: anđeli od komušine, keramička srca, zvjezdice od slame, zlatni i srebrni orasi…Većina učenika se i sama prvi put susrela s ovim načinom ukrašavanja drvca, a učitelji su se prisjetili svojih Božića iz djetinjstva.

Nakon što su naše pošiljke otputovale širom Europe, s nestrpljenjem smo čekali svaki dan da vidimo što će Europa poslati nama. I, eto, ukrasi su stigli – drugačiji, neobični, prelijepi.”, Jasenka Poljak voditeljica projekta u osnovnoj školi Prelog.

Učenici osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice na maštovit su način iskoristili sudjelovanje u projektu: “U holu škole nalazi se pano na kojem smo pokušali označiti države iz naše grupe, nekoliko osnovnih podataka o njima te jedan dio materijala koji smo dobili u paketima.

Materijale koji su na engleskom jeziku koristili su učitelji engleskog jezika za nastavu.”, ispričala je voditeljica projekta Erminija Bektešević.

“Svi smo izrađivali različite božićne ukrase i božićne čestitke, a učenici osmog razreda su istražili kako se Božić slavio nekada i koji običaji su se zadržali. Kako smo puno saznali o tome kako se Božić slavio u vrijeme naših djedova i baka, odlučili smo se izraditi tradicijske ukrase i na taj način našim školama partnerima predstaviti svoj kraj.

Učenici su s velikim zanimanjem pregledavali pristigle ukrase, iščitavali brošure, a sve gradove smo zajedno tražili na karti Europe.”, Andrea Ermakora voditeljica projekta u osnovnoj školi Sveta Marija.

Najnovije