Cervikalni sindrom – što je i kako rješavati problem bolova

Suvremeni sjedilački način života, višesatni rad za računalom, dugotrajna vožnja automobilom i fizička neaktivnost samo su neki od faktora koji potiču promjene građevnih elemenata kralježnice i rezultiraju pojavom bolnih sindroma.

U općoj populaciji, oko dvije trećine svih osoba tijekom života ima bol u vratnoj kralježnici. Prevalencija je najveća u srednjem životnom dobu.

Cervikalni sindrom

Cervikalni sindrom obuhvaća smetnje kojima su uzrok promjene u vratnom dijelu kralježničkog stupa. Najčešće predstavlja klinički sindrom degenerativnih promjena koje se manifestiraju bolom, hipertonusom mišića vrata i ramenog pojasa, ograničenim pokretima i vegetativnim smetnjama u području glave i gornjih ekstremiteta.

Pacijenti sa simptomima cervikalnog sindroma su česti u Lumbalis centru. Bolovi na koje se pacijenti najčešće žale su bol u vratu, glavobolje, nesvjestice, bolovi u ramenima i gornjim ekstremitetima, zujanje u ušima, zamagljen vid i dr.

Uzroci i faktori rizika

Najčešći uzrok bola u vratnom dijelu kralježnice su degenerativne promjene na zglobovima kralježnice i međukralježničnim diskovima.

Faktori rizika: Loše držanje tijela, povrede, dugotrajno sjedenje, rad za kompjuterom, fizička neaktivnost, izloženost stresu, pušenje, neadekvatna prehrana, profesionalna izloženost, genetska predispozicija…

Preporuka za rješavanje problema/bolova u vratnom dijelu kralježnice?

Prevencija: Promjena načina života i pravilno držanje, smanjiti broj sati za kompjuterom, TV-om barem u slobodno vreme, raditi češće pauze kod duge vožnje, češće pauze tokom rada (kod sjedilačkog načina rada), te prilagodba radnog mjesta,držati pravilno glavu i vrat, znači u centralnom položaju, raditi vežbe istezanja i razgibavanja glave, vrata i ramena.

Vježbe za vratni dio kralježnice (fizioterapeut), fizikalnom terapijom (IC, UZV, elektro) te dekompresijskom terapijom kralježnice (cervikalnog dijela) kod oštećenja diskova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije