Učilište Novak prilagođeno obrazovanju odraslih za potrebe tržišta

Osnivač Pučkog otvorenog učilišta “NOVAK” je poduzeće START d.o.o. Mala Subotica, koje uz osposobljavanje kandidata u autoškoli i prodaji vozila MAZDA u programima srednješkolskog obrazovanja odraslih djeluje od 1995. godine.

Na temelju Zakona o srednješkolskom obrazovanju iz 2001. god. poduzeće START d.o.o. osnovalo je Pučko otvoreno učilište “NOVAK”. Poduzeće START d.o.o. osigurava marketinške i prostorne uvjete za rad Učilišta. Ravnatelj Učilišta je Zvonimir Pavčec mag.ing.prom.

Učilište je od osnivanja do danas proširilo svoje programe srednješkolskog obrazovanja u skladu s kadrovskim i materijalno-tehničkim uvjetima, a da bi pružali kvalitetnu nastavu raspolažu s kvalitetnim timom profesora i stručnih suradnika u svim programima. Posebna pogodnost Pučkog otvorenog učilišta Novak za polaznike je da imaju mogućnost svladavanja programa putem dopisno-konzultativno nastave, što polaznicima omogućava lakše obrazovanje uz rad, rekao je Zvonimir Pavčec, ravnatelj Učilišta.

Pučko otvoreno učilište Novak ima odobrenje za izvođenje nastave za stjecanje srednje stručne spreme i prekvalifikacije iz različitih sektora; prometa i logistike, poljoprivrede, prehrane i veterine, graditeljstva i geodezije, te strojarstva, brodogradnje i metalurgije. Od prometnih zanimanja ovdje se stječu znanja i vještine za tehničare cestovnog prometa, vozače motornog vozila i usavršavanje za instruktore vožnje za sve kategorije.

Iz poljoprivrednog spektra zanimanja tu je obrazovanje za poljoprivredne tehničare-opći smjer, poljoprivredne gospodarstvenike, ratare, voćare, vinare, vinogradare i stočare. Iz građevinskog spektra zanimanja za arhitektonske tehničare, građevinske tehničare, zidare, tesare, krovopokrivače, armirače, montere suhe gradnje, soboslikare-ličioce, fasadere. Ukupno, čak 21 program za srednju stručnu spremu i prekvalifikaciju.

U Učilištu se obavljaju programi osposobljavanja za rukovatelje radnim strojevima (buldožeri i grederi, viličari, autodizalice, bageri, rovokopači, toranjska dizalica, motorna pila…), te program osposobljavanja vozača vozila za prijevoz i rukovanje opasnim tvarima-ADR koji godišnje polazi preko 150 polaznika.

Novo u Učilištu su programi osposobljavanja za rukovatelje ručno upravljanim mehaniziranim alatima i strojevima za obradu metala, te program za stjecanje početnih kvalifikacija i periodičke izobrazbe vozača za kategorije C1, C, CE, D i DE koji je i najinteresantniji program ulaskom RH u EU. Program periodičke izobrazbe vozača za kategorije C1, C, CE, D i DE profesionalni vozači su dužni polagati svakih 5 godina.

Upisi za razne programe obrazovanja su svakodnevni, a obrazovne grupe se formiraju prema potrebama kako bi nastava za polaznike bila što kvalitetnija. O kvaliteti ovog Učilišta govori i podatak da je zapošljivost polaznika nakon završetka obrazovanja u ovom Učilištu vrlo velika. Za svaki predmet polaznici dobivaju stručno nastavno pismo.

U Pučkom otvorenom učilištu Novak stalno vode brigu o novim trendovima i potrebama u obrazovanju, tako su pokrenuli i postupak dobivanja odobrenja za obrazovanje korisnika pesticida za profesionalne korisnike i trgovce u trajanju od 15 sati. Budući da je europskim normama postroženo baratanje pesticidima, oni koji prodaju ili rasipaju pesticide za to moraju imati određene certifikate kako se u prirodu ne bi bacale nepotrebne, nego točno propisane količine pesticida.

Radi što boljeg uvida što je potrebno tržištu rada i kakva su znanja i vještine potrebne poduzećima vezana uz edukaciju radnika surađuju s nizom trgovačkih društava, kao što su Eko Međimurje, Midi, Đurkin, Tkalec trans, Zaing, Linea cod itd., te s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Nije stoga slučajno da kvalitetu rada ovog Učilišta prepoznaju i polaznici izvan Međimurske županije, iz susjednih županija: Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Grada Zagreba. Nije rijetkost da se u ovo Učilište upisuju i gimnazijalci kako bi stekli strukovno obrazovanje, ali i pripadnici romske nacionalne manjine, kako bi povećali svoju zapošljivost. Pučko otvoreno učilište Novak uključuje se u akciju Tjedna cjeloživotnog učenja svake godine.

Većina nastave odvija se u Podružnici Učilišta u Čakovcu, Zelena 1, ali i u Maloj Subotici u sjedištu Učilišta. Ured za prijem polaznika radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 9 do 16 sati, četvrtkom i petkom od 9 do 19 sati, a subotom od 9 do 13 sati.

Možete ih kontaktirati na tel.: 312 113 ili 099 214 1890 ili pak se informirati na njihovom portalu: www.mazda-start.hr, email: uciliste.novak@mazda-start.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije