EU projekt

EKO MEĐIMURJE d.d. Uz podršku TICM-a osigurali 9,8 mil. hrk bespovratnih sredstava

EKO MEĐIMURJE je proizvođač strojnih dijelova i opreme čiji je povijesni razvoj krenuo 1906. godine.

Od ukupno 340 prijavljenih projekata, pravo na bespovratna sredstva u okviru javnog poziva Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama ostvarilo je tek 28 poduzeća (samo 8% prijavljenih). Jedan od financijskih  najizdašnijih pozitivno ocijenjenih projekata povećanja energetske učinkovitosti unutar poduzeća je projekt tvrtke  EKO MEĐIMURJE d.d. vrijedan gotovo 23 mil. HRK, kojima je dodijeljeno 9,8 mil. HRK iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

EKO MEĐIMURJE je proizvođač strojnih dijelova i opreme čiji je povijesni razvoj krenuo 1906. godine. Posljednjih 25 godina uspješno dokazuju svoju stručnost u izradi metalnih i polimernih konstrukcija, naročito dijelova za građevinske strojeve poput kabina, rezervoara, konzola, drobilica te završno montiranih strojeva za velike internacionalne kompanije: Caterpillar, Liebherr, Komatsu, Wirtgen group, Rubble Master…

EKO MEĐIMIRJE posjeduje najmoderniji strojni park za obradu metala u regiji koji se razvija u smjeru industrije 4.0 jer već sada primjenjuje suvremene tehnologije, automatizaciju i robotiku  proizvodnji. Strojogradnja, strojna obrada, montaža i dvije linije za lakiranje s komorom za odmašćivanje organizirane na 20 000 kvadratnih metara suvremeno opremljenog proizvodnog prostora. Uz odličnu tehničku i tehnološku opremljenost, najveća vrijednost EKO MEĐIMURJA su odlični majstori, pa se izuzetno mnogo ulaže i u razvoj ljudskih potencijala: edukaciju, usavršavanje i motiviranje zaposlenika. Proizvodni procesi u potpunosti su usklađeni s europskim standardima i ISO normama, što sve zajedno garantira  visoku kvalitetu isporučenih proizvoda prema standardima zahtjevnog inozemnog tržišta.

Zbog svega toga EKO MEĐIMURJE je veći dugi niz godina među najvećim i najuspješnijim međimurskim poduzetnicima po ostvarenim prihodima od prodaje, izvoza i dobiti, a povjerenje inozemnih partnera i zajednički razvojni projekti, najveći su zalog svijetle budućnosti.

Projekt povećanja energetske učinkovitosti je pripremljen u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM-om) koji će biti zadužen i za upravljanje projektom te pripremu i provedbu postupaka nabave usluga, roba i radova. U pripremu su bili uključeni i vanjski suradnici projektantske struke, a koordinator procesa izrade projektno-tehničke dokumentacije bilo je poduzeće Moderna d.o.o. iz Čakovca.

Nizom mjera na proizvodno-poslovnom kompleksu poduzeća EKO MEĐIMURJE povećat će se energetska učinkovitost poslovanja i uvesti obnovljivi izvori energije. Tijekom 28 mjeseci trajanja projekta, EKO MEĐIMURJE će provesti tehnološke izmjene u procesu obrade metala, uvesti napredan sustav za upravljanje energijom, izgraditi i pustiti u pogon fotonaponsku elektranu, izvršiti energetsku obnovu vanjske ovojnice proizvodno-poslovnih zgrada i rekonstruirati postojeću kotlovnicu. Energetski neučinkoviti strojevi za obradu metala, rasipanje energije zbog nepostojanja sustavnog praćenja potrošnje energenata, dotrajala i neučinkovita rasvjeta u proizvodnom pogonu, gubici energije u zgradama, samo su neki od problema koji se planiraju ukloniti planiranim projektnim aktivnostima, što će rezultirati očuvanjem prirodnih resursa ali i većom konkurentnošću. Mjere će rezultirati uštedom isporučene energije od 56,94% u proizvodnom pogodnu i 44,46% u proizvodno-poslovnim zgradama uz značajno povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora.

Ekološka i energetska tranzicija poslovnog sektora u fokusu je Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. stoga će buduće inicijative na nacionalnoj razini biti usmjerene zaštiti prirodnih resursa, korištenju čiste energije i kružnom gospodarstvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije