Organska gnojiva iz GRAME Čakovec

Često se kaže da u poljoprivrednoj proizvodnji biljnu proizvodnju nije moguće odijeliti od stočarske. Iako se radi o dvije odvojene proizvodnje one ipak čine jedinstvo. Naime, jedan on najvažnijih (nus)produkata stočarske proizvodnje je gnoj životinjskog porijekla, a on je značajan čimbenik u biljnoj proizvodnji.

Međutim, nemamo svi priliku koristiti organski gnoj koji se dobivena neposredno u stočarskoj proizvodnji. K tome, problem je što djeluje sporo i unesen u tlo na jesen traži određeno vrijeme da biljkama potrebni elemti prijeđu u topive oblike koje biljke mogu koristiti. Tu je i problem nedostatnih količina, skladištenja, smrada, problem transporta, ostataka sjemena korova, prisutnost štetnih mikroorganizama itd.

Djelomičan odgovor na navedene problem i ograničenja pronađemn je u primjeni mineralnih, tzv. umjetnih gnojiva. Ona sadrže lako topive i manje složene elemnte koje su biljkama lakše dostupni. Djeluju brzo i snažno. No, njihova je velika mana i nedostatak topljivost, Lako se ispiru i gube iz tla (naročito kod dušičnih gnojiva) i vrlo rijetko sadrže prijeko potrebne mikroelemente.

Naravno, poznat je i problem koji nastaje uslijed dugotrajne primjene umjetnih gnojiva, a to je svojevrsno “zatiranje” tla (osiromašivanje, dehumizacija, tla postaju kisela itd). Tu je im problem visoke cijene i njihove relativno niske iskoristivosti. Smatra se da je iskoristivost elemenata (N,P I K) iz mineralnih gnojiva tek od 10 do 50% ovisno o element, što značlajno diže troškove proizvodnje.

Danas su proizvođači, poznavajući sve prednosti i nedostatke navedenih oblika gnojidbe, osmislili prvo postupke, a potom i dobili proizvode odnosno takva organska gnojiva prirodnog podrijetla iz kojih su uklonjeni svi nedostaci, a ipak sadrže sve njihove spomenute prednosti i kvalitete. Najkraće, takva gnojiva imaju sve potrebne makro (N, P, K) i mikroelemente (B, Cu, Ca, Fe, Mg, Mn…).

lako su topiva te su tako lakše dostupna biljkama, uklonjen je neugodan miris, nema teških metala i sjemena korova, nema spora parazitskih gljivica i uzročnika bolesti, nema viška vode, lako se mogu distribuirati, a njihovom primjenom pozitivno se utječe na fizička i kemijska svojstva tla, a što sve utječe na povećanje prinosa.

Spoznavši prednosti navedenih gnojiva, Gra-ma u ponudi ima vrhusnak organska peletirana gnojiva čija je temeljan karakteristika je visoka iskoristivost elemenata – čak 95% I postupno otpuštanje, čime će biljke apsorbirati sva raspoloživa hraniva obzirom da su u njima raspoloživa hraniva – elementi (N, P, K I dr.) organskog porijeka. Uz to, ta gnojiva imaju visoki udio očuvane prijeko potrebne organske tvari, korisne mikroorganizme, ne sadrže sjeme korova, štetne mikoorganizme ni antibiotike, a udio tešklih metala je ispod minimalno dopuštenih količina. Sva navedena gnojiva iz ponude Gra-me dozvoljena su u EU u organskoj (biološkoj, ekološkoj) proizvodnji.

Uz navedena organska peletirana gnojiva, Gra-ma u ponudi ima cjelokupnu paletu organskih preparata – preparata za folijarnu primjenu različitih formulacija (Fe, Cu, Mn, Mg, Zn…) na bazi biljnih aminokiselina, fitostimulatore, stimulatore prirodne obrane kao pripravke na bazi mikoriznih gljivica I korisnih mikroorganizama (mikoriza, trichoderma…).

Primjena navedenih gnojiva odnosno preparata je iznimno široka: u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, proizvodnji žitarica, povrća I cvijeća. Primjenjuju ih kako veliki tako i mali proizvođači koji uglavnom uzgajaju bilje za potrebe domaćinstva (voće, povrće, cvijeće, travnjaci i dr. nasadi).

Radi se o gnojivima i preparatima najvećeg europskog proizvođača organskih gnojiva ITALPOLLINA spa iz Italije čiji je Gra-ma ekskluzivni zastupnik.

Građevinski i vrtni centar GRAMA

Zrinsko – Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

RADNO VRIJEME:

PON – PET: 07:00 do 19:00 sati
SUBOTA:  do 18 sati
Vrijedi do 30.03.2013.

Tel.: 040 328 720 – Info pult

www.grama.com.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije