Zaboravite bijelu boju! Pročitajte pa nabavite u GRA-MI.

Od plave do crvene – na izboru je cijeli spektar boja! Zaboravite bijelu boju! Pročitajte pa nabavite u GRA-MI.

Boje bude osjećaje. Plava boja je lepršava, zelena otvara prostranstva, žuta odražava sunce…

Bijela boja više nije “zakon”. Bijela je dugo imala prednost jer je značila lako održavanje (moguće je bilo obaviti popravke bez većih problema) i bila je simbol čistoće. Međutim, više nije tako, osobito nakon pojave kvalitetnih boja koje su perive. A da ne govorimo o ugođaju.

I prije nego se upustite u bojenje, jedan savjet: kao i sliku, i zid treba gledati s distance. Tek tada dobijate pravi “osjećaj” boje.


PLAVO

Oni koji se u to razumiju, reći će da prozračna plava boja pročišćuje misli. Poznato je da plava boja ispunjava mirom, a prostor čini prozračnim. Osim toga, a to je osobito važno za manje stambene površine, ona vizuelno povećava prostor te plave površine ostavljaju dojam kao da se povlače prema natrag.

Uz plave zidove odlično pristaje namještaj izrađen od kombinacije lakiranih površina i metala. Imate li veću zidnu površinu, možete kombinirati bijele i plave pruge, ali isključivo uzdužno (gore-dolje). Obojite li tako jedan zid koji je izložen dnevnoj svjetlosti, dobiti ćete poseban efekt.

Možete horizontalno kombinirati svjetle i tamne plave površine. Dobiti ćete suvremeno dizajniran zid primjeren suvremenom domu. Jeste li razmišljali obojiti strop svijetlom plavom bojom? Pokušajte. U svjetloj prostoriji dobiti ćete nevjerojatan ugođaj.

ZELENO

Različite nijanse zelene boje iz prirode možete prenijeti  na vaš zid. Kombinirajte travnato zelenu s bojom borovine, dok nježno zelenu možete oživiti maslinastim tonom. U svakom slučaju – zeleno odražava životnu radost, inspiraciju i prirodnost.

Ako ste odlučili obojiti zid na zeleno, a strop ostaviti bijelim, ostavite i bijeli rub u gornjem dijelu zida. Zid u boji pistacije možete ukrasiti cvijetovima nanešenim pomoću šablone. Zelene zidove izvanredno nadopunjuje bijeli namještaj, a međusobno pojačajavju dojam.

ŽUTO

Žuto unosi optimizam.

Sunce, sunčeve zrake, polja kukuruza, žuti neveni… Asocijacije su pri spomenu žute boje i najčešće su vezane uz ljeto. I sam pogled na neku od toplih žutih nijansi ispunjava toplinom (nešto hladnije djeluje limun-žuta). U početku se žuta koristila za bojenje zidova u kuhinjama, ali se ubrzo pokazala dobrim odabirom za ostale prostorije u stanu. Osim toga, pod utjecajem različitih izvora svjetlosti, nježne žute nijanse postaju još upečatljivije. Ali oprez – blještavost žute boje može vizualno promijeniti ostale boje.

U manjim prostorijama ne preporučujemo žute nijanse pa prije upuštanja u “eksperiment” dobro razmislite. U svakom slučaju, dobro je kombinirati različite nijanse žute boje, osobito da se istaknu uglovi, kutevi i manje površine (npr.zidovi na kojima su prozori i vrata).

Ukoliko su prostori odijeljeni samo otvorima (bez vratiju) dobro je kombinirati brazličite nijanse (npr. kuponicu obojite narančasto, a susjednu spavaću sobu bojim vanilije). Donji dio zida možete uskladiti s bojim poda (npr. sive keramičke pločice).

CRVENA

Žarki zidovi osnažuju dojam. Crvena privlači sve poglede.

Crvena je boja ljubavi, u Kini je ona simbol sreće, a u Indiji je boja vjenčanja.Terapeuti smatraju da crvena boja poticajno djeluje na metabolizam i na krvožilni sustav.

Nije neophodno crvenom obojiti cijelu prostoriju. Biti će dovoljno obojiti samo jedan zid da bi se postigli željeni efekti. Povećava li se udio bijele, crvena će sve više nalikovati ružičastoj, dok će uz primjese plave djelovati hladnije.

Prostrana kuhinja idealna je za crvenu boju kojom možete obojiti npr.i police. Snažni tonovi crvene boje vizualno će približiti zidove, ali će i pozitivno djelovati na raspoloženje. Crveni zidovi mogu poslužiti kao kulisa za pojedine komade namještaja. Decentna garnitura za blagavaonu u bijelom tonu naročito će se istaći ispred crveno obojenih zidova.

Crvena je idealna za spavaonice. Rasplamsava strast! Kod uređenja prostora posebnu pozornost obratite na detalje: prostirke na krevetu, posteljinu, tepih…

PASTELNI TONOVI

Kada bi boja mirišila, tada bi pastelni tonovi imali miris cvijeća. Prostorije obojene pastelnim tonovima djeluju prostrano i prozračno. Koju ćete boju odabrati – stvar je ukusa. Ne morate cijelu sobu obojati u ružičasto. Postoje i drugi pastelni tonovi (nebeskoplava i smeđa boja karamela, ružičasta i siva ili maslinastozelena itd.). Obojite zidove stepeništa bijlom bojim, a čela gazišta modrom.

Obojite li zidnu pregradu ružičastom prozračnom bojom, vizuelno će takav zid izgubiti na masivnosti. Naši dobavljači  (JUB, Helios, Chromos Svjetlost, …) u svom trgovačkom odnosno proizvodnom programu imaju boje koje mogu zadovoljiti sve vaše potrebe. Sve ono o čemu ste maštali, dugo razmišljali i zamislili jednostavno možete pretvoriti u stvarnost.

 
Sve ove proizvode možete nabaviti u Gra-mi:

Građevinski i vrtni centar GRAMA

Zrinsko – Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

RADNO VRIJEME:

PON – PET: 07:00 do 20:00 sati
SUBOTA:  do 19 sati
Vrijedi do 30.09.2013.

www.grama.com.hr

Obratite im se i putem:

email forme na njihovoj web stranici

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije